Owsianka po włosku
Włoska owsianka zupełnie różni się od polskiej. Przede wszystkim nie jest przyrządzana na słodko, bo jest gotowana na rosole, a wyrazistości nadają jej cebula i por. A poza tym jest pyszna i lekka. Szczerze i gorąco polecam!
Składniki:
1 cebula
3 czubate łyżki płatków owsianych(lub trochę więcej)
1 duża łyżka masła lub margaryny
1 średni por tylki biała część
2 duże pomidory
1 litr warzywnego rosołu( może być z kostki)
szczypiorek
ew. sól
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać płatki owsiane, pokrojony por i obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory. gotować na małym ogniu, stale mieszając. Gdy warzywa staną sie miękkie, wlać powoli wrzący rosół i nadal mieszając, gotować na niewielkim ogniu do miękkości, uważając, aby zupa sie nbie przypaliła. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
/Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Kuchnie świata"/