Owsianka po włosku

Włoska owsianka zupełnie różni się od polskiej. Przede wszystkim nie jest przyrządzana na słodko, bo jest gotowana na rosole, a wyrazistości nadają jej cebula i por. A poza tym jest pyszna i lekka. Szczerze i gorąco polecam!

Zdjęcie - Owsianka po  włosku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 cebula

3 czubate łyżki płatków owsianych(lub trochę więcej)

1 duża łyżka masła lub margaryny

1 średni por tylki biała część

2 duże pomidory

1 litr warzywnego rosołu( może być z kostki)

szczypiorek

ew. sól


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać płatki owsiane, pokrojony por i obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory. gotować na małym ogniu, stale mieszając. Gdy warzywa staną sie miękkie, wlać powoli wrzący rosół i nadal mieszając, gotować na niewielkim ogniu do miękkości, uważając, aby zupa sie nbie przypaliła. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

/Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Kuchnie świata"/

Kategorie przepisów

Podobne przepisy