Owsiane ciastka pełne bakalii
Kolejna wariacja na temat zdrowych ciasteczek owsianych, tym razem pełna bakalii od Skworcu.pl, bo tam zaopatruję się w nie najczęściej. Bazę ciastek stanowią płatki owsiane, mąka jaglana, masło, jaja i mleko cała reszta składników zależy tylko od Waszych gustów, ja tym razem postawiłam na różnorodność i pomieszałam sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni i suszoną żurawinę, Wyszło tak pysznie, że ciastka zniknęły w 2 dni.
Składniki
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 szklanka pestek dyni
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3 jaja
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
Mieszamy ze sobą sypkie składniki, wlewamy mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jaja i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość. Pieczemy na złoty kolor ok 25 minut w 180 st. C. Jeśli chcemy by ciastka były chrupiące studzimy na kratce