Owsiane ciastka dyniowe
Owsiane ciastka dyniowe
Jeszcze jesienią koleżanka z pracy przyniosła mi duży kawałek dyni, zrobiłam zupę dyniową (przepis znajdziecie tutaj) ale jeszcze sporo zostało, zaczęłam więc szukać inspiracji i nalazłam ją na blogu Jadłonomia. Od tamtej pory owsiane ciastka dyniowe robię średnio raz albo dwa razy w miesiącu. Są idealne do porannej kawy, sycące, a ta odrobinka soli dodaje im charakteru. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania owsianych ciastek dyniowych: Składniki suche:
Składniki mokre:
Dodatki:
Sposób przygotowania owsianych ciastek dyniowych:
Dynię kroję na duże kawałki lub jeśli jest mała to na pół, usuwam nasiona, smaruję miąższ olejem i piekę w piekarniku (180oC) aż widelec łatwo się wbije. Po ostudzeniu obieram dynię ze skórki i miksuję za gładkie puree. Jeśli miąższ jest bardzo gęsty, jak w przypadku dyni piżmowej, dodaję trochę wody. Jeśli od razu nie wykorzystam wszystkiego to dzielę puree na porcje odpowiednie do pieczenia ciastek i zamrażam.
W rondelku roztapiam masło na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie było za gorące. Powinno być płynne ale nie powinno parzyć. Do roztopionego masła dodaję purre i dokładnie mieszam.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i dokładnie mieszam, z początku jest trudno ale wszystko powinno połączyć się w masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka. W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.
Ciastka piekę w 180oC przez około 20 min a następnie studzę na kratce.
Owsiane ciastka dyniowe Owsiane ciastka dyniowe gotowe.
Jeszcze jesienią koleżanka z pracy przyniosła mi duży kawałek dyni, zrobiłam zupę dyniową (przepis znajdziecie tutaj) ale jeszcze sporo zostało, zaczęłam więc szukać inspiracji i nalazłam ją na blogu Jadłonomia. Od tamtej pory owsiane ciastka dyniowe robię średnio raz albo dwa razy w miesiącu. Są idealne do porannej kawy, sycące, a ta odrobinka soli dodaje im charakteru. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania owsianych ciastek dyniowych: Składniki suche:
- 2 szklanki mąki owsianej,
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka grubo zmielonej soli,
Składniki mokre:
- ¾ kostki masła lub ,¾ szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka purre dyniowego,
Dodatki:
- ½ szklanki suszonej żurawiny,
- ½ szklanki posiekanych orzechów
Sposób przygotowania owsianych ciastek dyniowych:
Dynię kroję na duże kawałki lub jeśli jest mała to na pół, usuwam nasiona, smaruję miąższ olejem i piekę w piekarniku (180oC) aż widelec łatwo się wbije. Po ostudzeniu obieram dynię ze skórki i miksuję za gładkie puree. Jeśli miąższ jest bardzo gęsty, jak w przypadku dyni piżmowej, dodaję trochę wody. Jeśli od razu nie wykorzystam wszystkiego to dzielę puree na porcje odpowiednie do pieczenia ciastek i zamrażam.
W rondelku roztapiam masło na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie było za gorące. Powinno być płynne ale nie powinno parzyć. Do roztopionego masła dodaję purre i dokładnie mieszam.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i dokładnie mieszam, z początku jest trudno ale wszystko powinno połączyć się w masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka. W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.
Ciastka piekę w 180oC przez około 20 min a następnie studzę na kratce.
Owsiane ciastka dyniowe Owsiane ciastka dyniowe gotowe.