Owsiane ciastka dyniowe

Zdjęcie - Owsiane ciastka dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsiane ciastka dyniowe
Jeszcze jesienią koleżanka z pracy przyniosła mi duży kawałek dyni, zrobiłam zupę dyniową (przepis znajdziecie tutaj) ale jeszcze sporo zostało, zaczęłam więc szukać inspiracji i nalazłam ją na blogu Jadłonomia. Od tamtej pory owsiane ciastka dyniowe robię średnio raz albo dwa razy w miesiącu. Są idealne do porannej kawy, sycące, a ta odrobinka soli dodaje im charakteru. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania owsianych ciastek dyniowych: Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka grubo zmielonej soli,

Składniki mokre:
  • ¾ kostki masła lub ,¾ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka purre dyniowego,

Dodatki:
  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania owsianych ciastek dyniowych:
Dynię kroję na duże kawałki lub jeśli jest mała to na pół, usuwam nasiona, smaruję miąższ olejem i piekę w piekarniku (180oC) aż widelec łatwo się wbije. Po ostudzeniu obieram dynię ze skórki i miksuję za gładkie puree. Jeśli miąższ jest bardzo gęsty, jak w przypadku dyni piżmowej, dodaję trochę wody. Jeśli od razu nie wykorzystam wszystkiego to dzielę puree na porcje odpowiednie do pieczenia ciastek i zamrażam.
W rondelku roztapiam masło na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie było za gorące. Powinno być płynne ale nie powinno parzyć. Do roztopionego masła dodaję purre i dokładnie mieszam.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i dokładnie mieszam, z początku jest trudno ale wszystko powinno połączyć się w masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka. W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.
Ciastka piekę w 180oC przez około 20 min a następnie studzę na kratce.

Zdjęcie - Owsiane ciastka dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsiane ciastka dyniowe Owsiane ciastka dyniowe gotowe.


Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Pudding z resztek mlecznego ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowe paluchy

Truskawkowe paluchy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Budyniowe ciasto z truskawkami

Budyniowe ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni!

Pai Bao. Chleb z Hongkongu w c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami