Owsiane ciastka dyniowe

Zdjęcie - Owsiane ciastka dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsiane ciastka dyniowe
Jeszcze jesienią koleżanka z pracy przyniosła mi duży kawałek dyni, zrobiłam zupę dyniową (przepis znajdziecie tutaj) ale jeszcze sporo zostało, zaczęłam więc szukać inspiracji i nalazłam ją na blogu Jadłonomia. Od tamtej pory owsiane ciastka dyniowe robię średnio raz albo dwa razy w miesiącu. Są idealne do porannej kawy, sycące, a ta odrobinka soli dodaje im charakteru. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania owsianych ciastek dyniowych: Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka grubo zmielonej soli,

Składniki mokre:
  • ¾ kostki masła lub ,¾ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka purre dyniowego,

Dodatki:
  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania owsianych ciastek dyniowych:
Dynię kroję na duże kawałki lub jeśli jest mała to na pół, usuwam nasiona, smaruję miąższ olejem i piekę w piekarniku (180oC) aż widelec łatwo się wbije. Po ostudzeniu obieram dynię ze skórki i miksuję za gładkie puree. Jeśli miąższ jest bardzo gęsty, jak w przypadku dyni piżmowej, dodaję trochę wody. Jeśli od razu nie wykorzystam wszystkiego to dzielę puree na porcje odpowiednie do pieczenia ciastek i zamrażam.
W rondelku roztapiam masło na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie było za gorące. Powinno być płynne ale nie powinno parzyć. Do roztopionego masła dodaję purre i dokładnie mieszam.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i dokładnie mieszam, z początku jest trudno ale wszystko powinno połączyć się w masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka. W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.
Ciastka piekę w 180oC przez około 20 min a następnie studzę na kratce.

Zdjęcie - Owsiane ciastka dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsiane ciastka dyniowe Owsiane ciastka dyniowe gotowe.


Przepisy z tych kategorii

Letnia sałatka z komosą ryżową

Letnia sałatka z komosą ryżową

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fas…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka grecka

Sałatka grecka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Surówka z cukinią z orzechowym dressingiem
1

Surówka z cukinią z orzechowym…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Placuszki z cukinii gyros
1

Placuszki z cukinii gyros

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką
3

Drożdżówki z serem, truskawkam…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jogurtowe jagodzianki do odrywania

Jogurtowe jagodzianki do odryw…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni

Kruche babeczki z wiśniami, be…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste

Podwójnie czekoladowe muffinki…

Patrycja Patrycja
Simply Food