Owsiane ciastka dyniowe

Zdjęcie - Owsiane ciastka dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsiane ciastka dyniowe
Jeszcze jesienią koleżanka z pracy przyniosła mi duży kawałek dyni, zrobiłam zupę dyniową (przepis znajdziecie tutaj) ale jeszcze sporo zostało, zaczęłam więc szukać inspiracji i nalazłam ją na blogu Jadłonomia. Od tamtej pory owsiane ciastka dyniowe robię średnio raz albo dwa razy w miesiącu. Są idealne do porannej kawy, sycące, a ta odrobinka soli dodaje im charakteru. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania owsianych ciastek dyniowych: Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka grubo zmielonej soli,

Składniki mokre:
  • ¾ kostki masła lub ,¾ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka purre dyniowego,

Dodatki:
  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania owsianych ciastek dyniowych:
Dynię kroję na duże kawałki lub jeśli jest mała to na pół, usuwam nasiona, smaruję miąższ olejem i piekę w piekarniku (180oC) aż widelec łatwo się wbije. Po ostudzeniu obieram dynię ze skórki i miksuję za gładkie puree. Jeśli miąższ jest bardzo gęsty, jak w przypadku dyni piżmowej, dodaję trochę wody. Jeśli od razu nie wykorzystam wszystkiego to dzielę puree na porcje odpowiednie do pieczenia ciastek i zamrażam.
W rondelku roztapiam masło na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie było za gorące. Powinno być płynne ale nie powinno parzyć. Do roztopionego masła dodaję purre i dokładnie mieszam.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i dokładnie mieszam, z początku jest trudno ale wszystko powinno połączyć się w masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka. W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.
Ciastka piekę w 180oC przez około 20 min a następnie studzę na kratce.

Zdjęcie - Owsiane ciastka dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsiane ciastka dyniowe Owsiane ciastka dyniowe gotowe.


Przepisy z tych kategorii

Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Surówka z roszponką, szparagam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną

Pieczony bakłażan z kaszą jęcz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bigos z młodej kapusty i kiełbasy

Bigos z młodej kapusty i kiełb…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brownie batter z czarnej fasoli (bez cukru)

Brownie batter z czarnej fasol…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
1

Sałatka z ogórkiem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki