Owocowe creme brulee

Owocowe creme brulee

Creme brulee to deser wykonywany z jajek i mleka, zapiekany z cukrem, tak aby na wierzchu utworzyła się chrupiąca warstwa karmelu.

Ja proponuję dietetyczną wersję tego pysznego deseru - pomysł zaczerpnęłam z książki "Kuchnia niskotłuszczowa".

Składniki:

dowolne owoce (np. truskawki, jagody, maliny, wiśnie, czereśnie)

gęsty jogurt naturalny lub śmietana

esencja waniliowa

cukier demerara

W małych foremkach do zapiekania umieść owoce. Jogurt wymieszaj z esencją waniliową, polej owoce, posyp cukrem demerara. Umieść naczynia w rozgrzanym piekarniku i poczekaj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje. Podawaj natychmiast.

Jeżeli dysponujecie kuchennym palnikiem, możecie - zamiast zapiekać - skarmelizować cukier bezpośrednio w naczyniu.

Zdjęcie - Owocowe creme brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów