Owocowe creme brulee
Creme brulee to deser wykonywany z jajek i mleka, zapiekany z cukrem, tak aby na wierzchu utworzyła się chrupiąca warstwa karmelu.
Ja proponuję dietetyczną wersję tego pysznego deseru - pomysł zaczerpnęłam z książki "Kuchnia niskotłuszczowa".
Składniki:
dowolne owoce (np. truskawki, jagody, maliny, wiśnie, czereśnie)
gęsty jogurt naturalny lub śmietana
esencja waniliowa
cukier demerara
W małych foremkach do zapiekania umieść owoce. Jogurt wymieszaj z esencją waniliową, polej owoce, posyp cukrem demerara. Umieść naczynia w rozgrzanym piekarniku i poczekaj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje. Podawaj natychmiast.
Jeżeli dysponujecie kuchennym palnikiem, możecie - zamiast zapiekać - skarmelizować cukier bezpośrednio w naczyniu.