Ostro-słodki kurczak wolno gotowany
Kolejny w ostatnim czasie azjatycki przepis. Ten, w przeciwieństwie do tonkotsu ramen, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki sosu mieszamy, wrzucamy mięso i samo się gotuje. Naprawdę pyszny ostro-słodki azjatycki kurczak.
Ostro-słodki kurczak wolno gotowany składniki:- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/4 kubka wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
sos:
- 3 łyżki sosu sweet-chilli
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/3 kubka ketchupu
- 1/3 kubka sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu mieszam w garnku, wkładam mięso, przykrywam. Gotuję na wolnym ogniu 6-7 godzin.
Rozdzielam widelcem mięso na kawałki.
Dodaję mąkę wymieszaną z wodą, mieszam z mięsem, gotuję aż sos zgęstnieje.
Podaję z ryżem, szczypiorem i sezamem.