Ostro-słodki kurczak wolno gotowany

Ostro-słodki kurczak wolno gotowany

Kolejny w ostatnim czasie azjatycki przepis. Ten, w przeciwieństwie do tonkotsu ramen, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki sosu mieszamy, wrzucamy mięso i samo się gotuje. Naprawdę pyszny ostro-słodki azjatycki kurczak.

Zdjęcie - Ostro-słodki kurczak wolno gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostro-słodki kurczak wolno gotowany składniki:
  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/4 kubka wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

sos:

  • 3 łyżki sosu sweet-chilli
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/3 kubka ketchupu
  • 1/3 kubka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu mieszam w garnku, wkładam mięso, przykrywam. Gotuję na wolnym ogniu 6-7 godzin.

Rozdzielam widelcem mięso na kawałki.

Dodaję mąkę wymieszaną z wodą, mieszam z mięsem, gotuję aż sos zgęstnieje.

Podaję z ryżem, szczypiorem i sezamem.

Zdjęcie - Ostro-słodki kurczak wolno gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów