Ostkaka (szwedzki sernik)

Ostkaka to popularny w Szwecji sernik, wyrabiany z ziarnistego twarożku keso. Sera tego nie mieli się przed użyciem, dlatego ostkaka ma nietypową dla innych serników, grudkowatą konsystencję. Jest jednak bardzo delikatny i smaczny, również dzięki dodatkowi migdałów lub marcepanu. Szwedzi do tego stopnia upodobali sobie ten deser, że 14 listopada obchodzone jest jako "Dzień Ostkaki" ;)
W polskich warunkach serek keso można z powodzeniem zastąpić tzw. twarożkiem grani, a jeżeli akurat nie ma go w Waszych sklepach, można też użyć serka wiejskiego. Serek wiejski należy najpierw odsączyć na sitku z nadmiaru śmietanki, a następnie grudki rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków – w ten sposób otrzymamy właśnie twarożek grani.
W Szwecji ostkakę najczęściej podaje się na ciepło z bitą śmietaną i konfiturą z borówki brusznicy, ja jednak – korzystając z sezonu – polałam go sosem malinowym. (a właściwie po prostu malinami rozgniecionymi z odrobiną cukru pudru).

Zdjęcie - Ostkaka (szwedzki sernik) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OSTKAKA (SZWEDZKI SERNIK)

  • 600g twarożku grani,
  • 200g marcepanu,
  • 100g masła,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ szklanki mąki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki płatków migdałowych


Miękkie masło zmiksować razem z marcepanem i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku, następnie dodać twarożek, mąkę i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować krótko – tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wsypać płatki migdałowe. Następnie wlać masę serową i wyrównać powierzchnię. Piec w 175 stopniach przez około 35 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie oblepiony masą. Wyjąć z piekarnika i okroić brzegi.
Posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.


(na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie)

Zdjęcie - Ostkaka (szwedzki sernik) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostkaka (szwedzki sernik) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Makaron z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzolą
2

Makaron z suszonymi pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
1

Sałatka z rukoli z parmezanem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledź w curry. Karrysalat.  I świąteczna kanapka z Danii
1

Śledź w curry. Karrysalat. I…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze