Ostkaka (szwedzki sernik)

Ostkaka to popularny w Szwecji sernik, wyrabiany z ziarnistego twarożku keso. Sera tego nie mieli się przed użyciem, dlatego ostkaka ma nietypową dla innych serników, grudkowatą konsystencję. Jest jednak bardzo delikatny i smaczny, również dzięki dodatkowi migdałów lub marcepanu. Szwedzi do tego stopnia upodobali sobie ten deser, że 14 listopada obchodzone jest jako "Dzień Ostkaki" ;)
W polskich warunkach serek keso można z powodzeniem zastąpić tzw. twarożkiem grani, a jeżeli akurat nie ma go w Waszych sklepach, można też użyć serka wiejskiego. Serek wiejski należy najpierw odsączyć na sitku z nadmiaru śmietanki, a następnie grudki rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków – w ten sposób otrzymamy właśnie twarożek grani.
W Szwecji ostkakę najczęściej podaje się na ciepło z bitą śmietaną i konfiturą z borówki brusznicy, ja jednak – korzystając z sezonu – polałam go sosem malinowym. (a właściwie po prostu malinami rozgniecionymi z odrobiną cukru pudru).

Zdjęcie - Ostkaka (szwedzki sernik) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OSTKAKA (SZWEDZKI SERNIK)

  • 600g twarożku grani,
  • 200g marcepanu,
  • 100g masła,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ szklanki mąki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki płatków migdałowych


Miękkie masło zmiksować razem z marcepanem i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku, następnie dodać twarożek, mąkę i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować krótko – tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wsypać płatki migdałowe. Następnie wlać masę serową i wyrównać powierzchnię. Piec w 175 stopniach przez około 35 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie oblepiony masą. Wyjąć z piekarnika i okroić brzegi.
Posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.


(na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie)

Zdjęcie - Ostkaka (szwedzki sernik) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostkaka (szwedzki sernik) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka na maślance z jagodami i morelami
2

Drożdżówka na maślance z jagod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sernik izaura
1

Sernik izaura

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami
2

Smażony ser z sosem tatarskim…

food² food²
Food Square

Mini serniczki mango z musem truskawkowym
1

Mini serniczki mango z musem t…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
2

Ziemniaki zapiekane w śmietani…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z komosą, burakiem i fetą
1

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki