Ostkaka (szwedzki sernik)
Ostkaka to popularny w Szwecji sernik, wyrabiany z ziarnistego twarożku keso. Sera tego nie mieli się przed użyciem, dlatego ostkaka ma nietypową dla innych serników, grudkowatą konsystencję. Jest jednak bardzo delikatny i smaczny, również dzięki dodatkowi migdałów lub marcepanu. Szwedzi do tego stopnia upodobali sobie ten deser, że 14 listopada obchodzone jest jako "Dzień Ostkaki" ;)
W polskich warunkach serek keso można z powodzeniem zastąpić tzw. twarożkiem grani, a jeżeli akurat nie ma go w Waszych sklepach, można też użyć serka wiejskiego. Serek wiejski należy najpierw odsączyć na sitku z nadmiaru śmietanki, a następnie grudki rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków – w ten sposób otrzymamy właśnie twarożek grani.
W Szwecji ostkakę najczęściej podaje się na ciepło z bitą śmietaną i konfiturą z borówki brusznicy, ja jednak – korzystając z sezonu – polałam go sosem malinowym. (a właściwie po prostu malinami rozgniecionymi z odrobiną cukru pudru).
OSTKAKA (SZWEDZKI SERNIK)
- 600g twarożku grani,
- 200g marcepanu,
- 100g masła,
- 5 jajek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ½ szklanki mąki,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 łyżki płatków migdałowych
Miękkie masło zmiksować razem z marcepanem i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku, następnie dodać twarożek, mąkę i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować krótko – tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wsypać płatki migdałowe. Następnie wlać masę serową i wyrównać powierzchnię. Piec w 175 stopniach przez około 35 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie oblepiony masą. Wyjąć z piekarnika i okroić brzegi.
Posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
(na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie)