Ośmiornica z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i pesto pietruszkowym
Mój dzisiejszy przepis przywiozłem ze sobą z Hiszpanii. Jest wspomnieniem wielu miesięcy, które spędziłem w tym fantastycznym kraju. Pamiętam moje ogromne podniecenie, gdy po raz pierwszy wybrałem się do zwykłego sklepu w moim walenckim barrio i zobaczyłem wszystkie skarby morza, jakie tylko można było sobie wyobrazić. Podjąłem wtedy decyzję, że każdego dnia będę starał się coś z nich ugotować. Tak zaczęła się moja wielka przygoda con mariscos w roli głównej. Po znudzeniu się już krewetkami, langustynkami, czy małżami, postanowiłem zająć się większymi stworami. Ten o ośmiu mackach wydawał mi się idealnym kompanem w kuchni. Trochę nie wiedząc co z nim począć, zapytałem zaprzyjaźnionej sprzedawczynię. Ta uciekła na chwilę na zaplecze i zapisała mi na kartce przepis na pulpo a la gallega, czyli ośmiornicę po galicyjsku z ziemniakami. Poza głównymi składnikami była tam użyta tylko oliwa z oliwek, kilka przypraw, sok z cytryny i duuużo papryki. Prosto i ze smakiem, jednak czegoś w tym daniu mi brakowało i dzisiaj chyba wiem już czego! Kilka dni temu zastanawiając się, co dla Was ugotować wpadła mi w ręce książka Sophie Dahl, w której znalazłem bardzo podobne danie podane z fasolką szparagową i pesto. Totalnie mnie to zachwyciło i postanowiłem powrócić tym daniem do moich wspomnień i nieco z nimi pofantazjować. Wyszło naprawdę genialnie!
*
SKŁADNIKI
dla 4 osób
Sałatka:
- 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- kawałek skórki z cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- 6 młodych ziemniaków
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- cząstki limonki lub cytryny
- 1 natka pietruszki
- kilka listków mięty
- 4 ząbki czosnku
- 50 g nasion słonecznika
- 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- sól do smaku
* PRZYGOTOWANIE
W garnku nastaw wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Ośmiornicę rozmroź i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij macki (najłatwiej zrobić to za pomocą nożyczek), a z głowy wytnij niejadalne części. Wrzuć je do wrzątku, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 30-45 minut, aż stanie się miękka. W tym czasie ugotuj w osobnych garnkach do miękkości ziemniaki oraz fasolkę. Stwora wyjmij z garnka, a gdy trochę ostygnie, podziel na mniejsze części (chociaż całe macki również wyglądają apetycznie). Ziemniaki pokrój w talarki i ułóż na talerzu. Wyłóż następnie ośmiornicę i fasolkę.
Przygotuj pesto, miksując podprażony na patelni słonecznik z czosnkiem, olejem i listkami natki i mięty. Przypraw solą do smaku i polej nim sałatkę. Na talerzu połóż cząstki limonki. Danie możesz posypać dodatkową porcją natki pietruszki.
*