Orzeźwiające ciasto cytrynowe
Wilgotne, sprężyste ciasto o mocno cytrynowym, kwaskowatym smaku. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Same zalety !
przepis wypatrzyłam u Madzi
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 1 i 3/4 szklanki mąki (230 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli [dałam trochę mniej]
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60 g)
- 1 duża cytryna
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (250 g)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
do posypania :
- cukier puder
Cytrynę wyszorować. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę z proszkiem i solą. Zmiksować do połączenia składników.
Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarach ok.30x12cm [u mnie 25x12cm]* i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut (lub do suchego patyczka) - podczas pieczenia wierzch ciasta pęknie, ale tak ma być.
Upieczone ciasto ostudzić, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem**
*moja forma była trochę za mała i ciasto piekło się ok.15 minut dłużej
**w oryginalnym przepisie ciasto było polane lukrem zrobionym z soku z 1 cytryny wymieszanego z 1 szklanką cukru pudru