Orzechowiec Chodakowskiej

Ciąg dalszy wypieków z książki Ewy Chodakowskiej i Mart Kielak "Fit & Sweet". Tym razem upiekłam orzechowiec, który bardzo polecam. To ciasto robi furorę na imprezach:)

Zdjęcie - Orzechowiec Chodakowskiej. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
ciasto
150 g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
3 żółtka

nadzienie
4 łyżki masła orzechowego
125g daktyli bez pestek
0,5 szklanki orzechów ziemnych bez soli
50g gorzkiej czekolady 80%

Zdjęcie - Orzechowiec Chodakowskiej. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:
Ciasto. Wszystkie składniki wyrobiłam ręką i Ugniotłam ciasto w formie na tartę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. odstawiłam do wystudzenia.

Nadzienie. Daktyle zalałam wrzącą wodą na jakieś 15 minut, następnie odcedziłam i zblendowałam i połączyłam je z masłem orzechowym. Powstałym nadzieniem posmarowałam ciasto i posypałam je podprażonymi orzechami. Ciasto włożyłam na kilkanaście minut do zamrażarki po czym polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Wypiek należy przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - Orzechowiec Chodakowskiej. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Orzechowiec Chodakowskiej. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym)
1

Torcik (z bajecznym kremem cze…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort kokosowy
3

Tort kokosowy

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto  nugatowe
2

Ciasto nugatowe

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki