Orzechowe pierścienie

Zdjęcie - Orzechowe pierścienie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś chciałam Wam pokazać ciekawy przepis na ptysie inaczej. Inaczej, gdyż kremem nie jest bita śmietana ani krem karpatkowy, tylko pyszna masa orzechowa. Myślę, że podobnie jak orzechy laskowe można wykorzystać migdały bądź każde inne orzechy, np. pistacje niesolone, ale laskowe mają w sobie taki jakiś smak… może smak dzieciństwa… Trzeba tylko pamiętać, że przy wyciskaniu ciasta na pierścienie trzeba je robić dość grube, żeby można je było przekroić bez uszkodzenia. Moje niektóre pierścienie wyszły zbyt wąski i niestety kruszyły mi się przy krojeniu. Jeśli boicie się tego, to można zrobić normalne ptysie. Przepis pochodzi z segregatora „Wypieki ze smakiem” skompletowanego i podarowanego mi przez moją kochaną świekrę. Przepis dodaję do akcji „Ptysiowo”

Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 100 g masła lub margaryny
  • 300 ml wody
  • 180 g mąki
  • 3 jajka

Składniki na nadzienie:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 350 g mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

Masło lub margarynę rozpuścić w wodzie, dodać mąkę. Mieszać łyżką drewnianą, aż masa zacznie odchodzić od dna garnka. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie wbijać po jednym jajku dokładnie mieszając, tak aby wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Z ciasta wyciskać okręgi (lub dowolne inne kształty) i piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 30 minut.

Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Orzechy zagotować z mlekiem, zdjąć rondelek z ognia i dodać żelatynę – dokładnie wymieszać. Utrzeć żółtka z cukrem, ubić śmietankę. Połączyć wszystkie części masy i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ilość żelatyny w tym przepisie jest idealna, masa nie jest zbyt sztywna, jest delikatna. Taką lekką stężałą masą należy przełożyć ptysie. Pierścienie dekorować roztopioną czekoladą lub tak jak ja, cukrem pudrem i kakao. Pycha.

Zdjęcie - Orzechowe pierścienie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orzechowe pierścienie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orzechowe pierścienie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe

montka montka
cukierenka

Orzechowe muffiny nadziewane śliwkowymni powidłami
1

Orzechowe muffiny nadziewane ś…

montka montka
cukierenka

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem

Czekoladowe babeczki z (łatwym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk

Czekoladowe muffiny przepis na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj