Orzechowe drożdżówki z serem
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 50 ml oleju Oliwier
- 3 jajka
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 75 g cukru
- 300 g twarogu mielonego półtłustego
- 50 g orzechów arachidowych niesolonych
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Do dużej miski przesiewamy mąkę.
Podgrzewamy lekko mleko. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy niewielką ilość mleka i oprószamy mąką. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.
Rozczyn drożdżowy dodajemy do miski z mąką, wlewamy pozostałe mleko, 2 rozmącone jajka oraz Oliwier
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto na stolnicy lub w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut lub do podwojenia objętości.
Twaróg mieszamy z łyżką cukru.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Wałkujemy w kształt prostokąta i smarujemy serem. Rolujemy i kroimy na kawałki 3-5 cm. Układamy na blasze i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Pieczemy 15-20 minut aż będą złote.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl