Orzechowe drożdżówki z serem

Orzechowe drożdżówki z serem

Zdjęcie - Orzechowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Orzechowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 3 jajka
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 75 g cukru
  • 300 g twarogu mielonego półtłustego
  • 50 g orzechów arachidowych niesolonych
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Do dużej miski przesiewamy mąkę.

 

Podgrzewamy lekko mleko. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy niewielką ilość mleka i oprószamy mąką. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.

 

Rozczyn drożdżowy dodajemy do miski z mąką, wlewamy pozostałe mleko, 2 rozmącone jajka oraz Oliwier 

Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto na stolnicy lub w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut lub do podwojenia objętości.

 

Twaróg mieszamy z łyżką cukru.

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Wałkujemy w kształt prostokąta i smarujemy serem. Rolujemy i kroimy na kawałki 3-5 cm. Układamy na blasze i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. 

 

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Pieczemy 15-20 minut aż będą złote.

 

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów