Orzechowe ciasto z rabarbarem
Mobilizuję się i nie opuszczam blogowania. Z każdym kolejnym wpisem zdaję sobie sprawę, że przepisów dobrych i sprawdzonych jest już na Słodkim tak dużo, co więcej zapominam o tych naprawdę genialnych, wciąż robię coś nowego, rzadko powracam do poprzednich przepisów. Z każdym kolejnym wpisem zdaję sobie również sprawę, jak wiele godzin gotowania, fotografowania i opisywania pochłonął mi blog. Czy można to zliczyć.....? Kiedyś będzie trzeba. Nie wiem skąd ogarnął mnie taki sentymentalny nastrój i potrzeba rozliczenia się ze swoich poczynań, Z takim samym sentymentem dostrzegłam ostatnio jak bardzo wyrosły dzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty.....
Składniki Czas przygotowania: 65 min
2 szklanki mąki
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
2 żóltka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń laski wanilii
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
ok 6-7 łodyg rabarbaru
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do oprószenia
*produkty powinny mieć temp pokojową
Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest młody to nie potrzebuje obierania7. Ciasto pieczemy ok 55 min, do tzw suchego patyczka 8. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów i oprószamy cukrem pudrem