Orzechowe ciasto mamy Bożeny

Orzechowe ciasto mamy Bożeny
Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe ciasto mamy Bożeny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kostki margaryny PALMA
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki modu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
Masa orzechowa:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny PALMA
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 30 dkg posiekanych orzechów włoskich
Krem:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki grysiku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła lub margaryny PALMA
  • 0,75 szklanki cukru pudru
Przygotowanie

Ciasto:

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na blaszce i wstaw piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz do zrumienienia około 17 - 20 minut.

Masa orzechowa:

Masło, cukier i miód umieść w rondelku i,  na małym ogniu, doprowadź na wrzenia. Pogotuj chwilę stale mieszając. Do przestudzonego karmelu dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.

Kem:

Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, dodaj grysik i ugotuj gęstą kaszę mannę. Zostaw do przestudzenia. Miękkie masło/margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj porcjami zimną kaszę mannę. Możesz dodać parę kropel soku cytrynowego.

Wystudzone placki przełóż kremem grysikowym, a na wierzch wyłóż orzechowy karmel. Wstaw na kilkanaście godzin do lodówki do stężenia i zmięknięcia blatów ciasta.


Historia przepisu z szuflady mamy Bożeny: 

"Moja mama ma skłonność do zapisywania przepisów na tym co ma akurat pod ręką. Ten przepis został napisany na papierze śniadaniowym z 20 lat temu. Cała rodzina jest wielbicielem tego ciasta, dlatego kartka jak widać jest bardzo zmęczona. Prosiłam mamę aby przepisała go na nową kartkę, ale ona ciągle mi powtarza, że nie robi tego bo jak szuka jej w całym stosie różnych kartek to wie od razu która to ta z tym właśnie przepisem. A jak ją wymieni to przepis się "zgubi" i tylko będzie się denerwowała przy szukaniu. Doszłyśmy do kompromisu i mama poprawiła poniektóre wyrazy długopisem, bo były już nie czytelne. A ja w głowie zachodzę, dlaczego nie poprawiła całego przepisu? :)"





Kategorie przepisów