Orzechowe babeczki
Ten przepis jest wariacją ostatnio publikowanego. Zamiast kokosu użyłam zmielonych orzechów (różnych, takich jakie znalazłam w szafce kuchennej). Przepis jest świetny, jeżeli mamy w lodówce białka jajek, z którymi nie wiadomo co zrobić. Same babeczki, jak poprzednio, puszyste, mięciutkie o wyraźnym smaku orzechów, można je udekorować orzeszkiem, albo pastą orzechową no. nutellą. Polecam wypróbować.
Przepis na 18 babeczek. Składniki:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do misy miksera wlej białka oraz dodaj cukier. Ubijaj aż powstanie gęsta, biała, puszysta, sztywna masa. W czasie ubijania białek wrzuć orzechy (różne) do blendera i zmiel je na drobne kawałki. W osobnym naczyniu wymieszaj orzechy, mąkę i proszek.
Do ubitych na sztywno białek delikatnie wmieszaj olej oraz suche składniki. Surowe ciasto przełóż do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na wierch każdej babeczki połóż połówkę orzecha (u mnie pekany) albo nałóż łyżeczkę nutelli lub innej pasty orzechowej.
Piecz około 30 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :) Wydrukuj przepis