Orzechowa brukselka

Orzechowa  brukselka

Dzisiaj znowu brukselka z orzechami. Ale tym razem na ciepło.

Pyszna, oryginalna.

Miękka brukselka doskonale komponuje się z chrupiącymi orzeszkami. A masło z dodatkiem miodu i skórki cytrynowej... to taka kropka nad "i".

Polecam! Dla mnie, rewelacja!

Zdjęcie - Orzechowa  brukselka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Orzechowa brukselka

(wg przepisu z bloga Strawberries from Poland)

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg brukselki, pokrojonej na połówki lub ćwiartki
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • sól

 

Orzechy pokroić - na cząstki włoskie lub na pół, jeśli używamy laskowych i prażyć na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Schłodzone posiekać  drobno lub zmielić (ale niezbyt drobno!). Następnie wymieszać z masłem, skórką cytrynowa, miodem i doprawić solą.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posoloną brukselkę. smażyć, aż zbrązowieje - ok. 10 minut. Następnie wlać bulion (lub wodę) i dusić, aż brukselka stanie się miękka, a płyn wyparuje - ok. 20 minut.

Gotową brukselkę wymieszać z masłem i podawać na ciepło.

Smacznego!

Kategorie przepisów