Orzechowa brukselka
Dzisiaj znowu brukselka z orzechami. Ale tym razem na ciepło.
Pyszna, oryginalna.
Miękka brukselka doskonale komponuje się z chrupiącymi orzeszkami. A masło z dodatkiem miodu i skórki cytrynowej... to taka kropka nad "i".
Polecam! Dla mnie, rewelacja!
Orzechowa brukselka
(wg przepisu z bloga Strawberries from Poland)
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 kg brukselki, pokrojonej na połówki lub ćwiartki
- 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- sól
Orzechy pokroić - na cząstki włoskie lub na pół, jeśli używamy laskowych i prażyć na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Schłodzone posiekać drobno lub zmielić (ale niezbyt drobno!). Następnie wymieszać z masłem, skórką cytrynowa, miodem i doprawić solą.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posoloną brukselkę. smażyć, aż zbrązowieje - ok. 10 minut. Następnie wlać bulion (lub wodę) i dusić, aż brukselka stanie się miękka, a płyn wyparuje - ok. 20 minut.
Gotową brukselkę wymieszać z masłem i podawać na ciepło.
Smacznego!