Oryginalna Wuzetka, pyszna WZ-ka
W dzisiejszym świecie wiele rodzin odchodzi od tradycji, którą pielęgnowały jeszcze nasze mamy. Chodzi oczywiście o niedzielne ciasta. Pamiętacie ten wyczekiwany moment, aż dokończysz jeść drugie danie i możesz zacząć pałaszować przepyszne, słodkie ciasto? Wielu z nas nie ma czasu na takie rarytasy. Dziś niedziela jest dniem podobnym do reszty, co najwyżej zdarzy się wyjść na dłuższy spacer, czy obejrzeć serial. Warto jednak, choćby raz na jakiś czas, powrócić do tych wspomnień i w zaciszu domowej kuchni upichcić coś wyjątkowego.
WZ-ka (Wuzetka) to ciasto rodem z PRL, miała tyle odmian ile miejsc w których można jej było spróbować. Prosta, szybka, a zarazem tak pyszna, że nie można nie poprosić o dokładkę.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 16 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 45 min.
Kalorie: 290 kcal
Ciasto WZ-ka (Wuzetka) wielu ludziom kojarzyć się będzie z czasami PRLu. Jednak mimo braków w tych czasach, ciasto jest wyjątkowo bogate i pyszne.
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka, rozmiar M
-
2 kostki margaryny
-
1 szklanka cukru
-
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
-
2 łyżki kakao Decamorreno
-
1 szklanka mleka 2%
-
1 łyżka sody oczyszczonej
-
7 łyżek cukru pudru
-
1 cukier wanilinowy
-
400 g serka homogenizowanego
Sposób przygotowania:
- Zmiksować jedną kostkę margaryny, cukier, dżem oraz kakao.
- W osobnym naczyniu ubić jajka, po czym dodać je do zmiksowanych składników. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać mąkę, mleko i sodę oczyszczoną, po czym wszystko wymieszać.
- Płaską, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto i piec w temp. 180 stopni C, przez ok 45-50 min., aż do uzyskania tzw. suchego patyczka.
- Jedną kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Ucierając dodać małym strumieniem serek homogenizowany, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Przełożyć 2/3 przygotowanego kremu.
- Pozostałą 1/3 kremu rozsmarować cienką warstwę po wierzchu ciasta, a następnie obsypać kakao. (Jeśli zostanie kremu, można na wierzch wycisnąć ozdobne rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego).
- Ciasto schłodzić w lodówce.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.