Orkiszowy chleb z garnka

Tekst przeczytasz w 4 min

Chleb, bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody z pieczeniem chleba w domu, to właśnie teraz jest najlepszy czas na to! Mam nadzieję, że zachęci Was do tego dzisiejszy przepis na chleb orkiszowy z garnka.

Zdjęcie - Orkiszowy chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOrkiszowy chleb z garnka [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki
  • 450 g wody temperatura około 26 st C
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 680 lub inna jasna
  • 1/3 łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę
  • 12 g soli morskiej
🔪 Instrukcje
  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
  • Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
  • Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
  • Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy.
🌾 Mąka i pieczenie

Do dzisiejszego bochenka użyłam mąki orkiszowej typu 680, jest to mąka jasna, ale chleb upieczony z niej jest naturalnie ciemny. Konsystencja chleba orkiszowego jest mocniejsza niż chleba przygotowanego tylko z mąki pszennej. Oczywiście przepis ten można wykorzystać do upieczenia chleba tylko na bazie mąki pszennej, ale zachęcam, aby spróbować go w wersji orkiszowej. Pieczenie w garnku żeliwnym daje nam bardzo smaczną grubą i chrupiącą skórkę. Jeśli chleb upieczecie w foremce keksowej, pewnie skórka nie będzie aż tak gruba i chrupiąca, ale na pewno będzie to bardzo smaczny chlebek!

Chleb jest na drożdżach, właściwie na szczypcie drożdży. Może wydawać się Wam, że to jakaś pomyłka, jeśli chodzi o ich ilość, ale nie, wszytko się zgadza. Drożdży dodajemy tylko 1/3 łyżeczki (drożdży suchy) lub 1 łyżeczkę drożdży świeżych. Żeby drożdże rozmnożyły się, potrzeby jest im czas, dlatego też należy ciasto nastawić na noc, najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i zaczynamy składanie ciasta.

🍞 Składanie ciasta

Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski. Chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność powtarzamy z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Ciasto wyciągamy do chwili kiedy poczujemy, opór, uważajcie, aby ciasta nie rozrywać! Po złożeniu ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut i powtarzamy czynność, tak jak jest to opisane w przepisie.

🥯 Inne propozycje
  • Zdjęcie - Orkiszowy chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb pszenny z czarnuszką
  • Zdjęcie - Orkiszowy chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim
  • Zdjęcie - Orkiszowy chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb niedźwiedzi
  • Zdjęcie - Orkiszowy chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z czosnkiem niedźwiedzim
📖 Przepis Zdjęcie - Orkiszowy chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Print Chleb orkiszowy z garnka Prosty chleb orkiszowy z fantastyczną grubą chrupiącą skórką Course PieczywoCuisine Polska Prep Time 20 minutesCook Time 45 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients
  • 450 g wody temperatura około 26 st C
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę
  • 12 g soli morskiej
Instructions
  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
  • Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
  • Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
  • Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy. Smacznego!
Notes*Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze, należy zrobić tak z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Po złożeniu ciasto przykrywamy, a następnie czynność powtarzamy tak, jak jest to przepisie. Orkiszowy chleb z garnka

Artykuł Orkiszowy chleb z garnka pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Prosta bagietka z 5 składników
1

Prosta bagietka z 5 składników

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybki chleb na drożdżach instant
1

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki pszenne z ziarnami
2

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia