Orkiszowy chleb na zakwasie
Zwykle brak mi cierpliwości i czasu do pieczenia chlebów na zakwasie bez dodatku drożdży. Ostatnio jednak wymyśliłam sposób by była możliwość aby co jakiś czas pojawiały się u mnie na stole bo uważam je za najlepsze. Porządnie wyrobione ciasto wieczorem umieszczone w foremce, owiniętej szmatką jest pięknie wyrośnięte akurat po południu gdy wrócę do domu. Wówczas tylko wstawiam je do piekarnika i na kolację mam gotowy chrupiący i świeży bochenek. Dużą zaletą chlebów na samym zakwasie jest też to, że bardzo długo utrzymują świeżość. Tak jak ten nawet kilka dni. Polecam!
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 15 minut plus 16-18h wyrastania o 35min pieczenia
Poziom trudności: 6/10
SKŁADNIKI:
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 325g wody
- 4 łyżki zakwasu żytniego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieściłam w misce i wyrobiłam lepkie i gęste ciasto za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego. Trwało to ok. 8min.
2. Po tym czasie ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Obsypałam jego wierz mąką aby nie przylepił się do szmatki.
4. Owinęłam całość ściereczką i odstawiłam na całą noc i sporą część dnia do wyrośnięcia.
5. Po południu nagrzewamy piekarnik do 220st i pieczemy chleb 35min.
6. Gorący wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i studzimy na kratce.
Smacznego!