Orkiszowy chleb na kefirze
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 600 g mąki orkiszowej (ja zamawiam w Skworcu.pl)
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 500 g kefiru
- 6 łyżek wody
- garść pestek dyni
Drożdże kruszę w misce, zasypuję cukrem i czekam aż się rozpuszczą. Wtedy dodaję kefir, mieszam całość i odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, wodę, olej i sól, pestki i wyrabiam jednolite ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Garnek (lub naczynie żaroodporne jeśli nie macie garnka) umieszczam w zimnym piekarniku i nagrzewam go do 210 st. C. Z ciasta formuję na bochenek, podsypując odrobinę mąki by nie kleił się do blatu. Rozgrzany garnek smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju i wkładam do niego uformowany chleb, przykrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika. Pod przykryciem piekę 40 minut w 210 st. C, następnie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i czekam aż ostygnie.