Orkiszowy chleb na kefirze

Orkiszowy chleb na kefirze

Zdjęcie - Orkiszowy chleb na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To kolejna moja wariacja na temat chleba z garnka. Tym razem z braku maślanki użyłam kefiru, większą część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową, a do chlebka dostałam pestki dyni, które mają wiele cennych właściwości (cechuje je duża zawartość cynku, ponadto zawierają mangan, fosfor, magnez i żelazo). Chlebek ma dość ciemny kolor, ale smakuje wybornie.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 600 g mąki orkiszowej (ja zamawiam w Skworcu.pl)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g kefiru
  • 6 łyżek wody
  • garść pestek dyni

Drożdże kruszę w misce, zasypuję cukrem i czekam aż się rozpuszczą. Wtedy dodaję kefir, mieszam całość i odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, wodę, olej i sól, pestki i wyrabiam jednolite ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Garnek (lub naczynie żaroodporne jeśli nie macie garnka) umieszczam w zimnym piekarniku i nagrzewam go do 210 st. C. Z ciasta formuję na bochenek, podsypując odrobinę mąki by nie kleił się do blatu. Rozgrzany garnek smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju i wkładam do niego uformowany chleb, przykrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika. Pod przykryciem piekę 40 minut w 210 st. C, następnie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i czekam aż ostygnie.

Zdjęcie - Orkiszowy chleb na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów