Orientalny indyk

Orientalny indyk

Jest to pyszne, orientalne danie z książki "Smakowite potrawy z kurczaka", które wbrew pozorom przygotowuje się szybko i łatwo. A efekt wysoce zadowalający, co stwierdzam po moim mężu (czasami zastanawiam się, czy nie powinnam mieć tu rubryki jak Cudawianki - czyli ocena faceta ;))

Składniki:

500 g piersi indyka lub kurczaka

1 czerwona cebula

50 g świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół szklanki bulionu

1 łyżka miodu

1 łyżka octu ryżowego lub winnego

2 łyżki sherry

100 g orzechów włoskich

sól, oliwa, natka pietruszki

makaron ryżowy (najlepiej pełnoziarnisty)

Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie paseczki.

W misce roztrzep białka z 1 łyżką sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. W powstałej panierce zanurz mięso i smaż porcjami na rozgrzanej oliwie. Wyjmuj mięso na papierowy ręcznik kuchenny, żeby ociekło z tłuszczu.

Na tej samej oliwie upraż orzechy.

Cebulę posiekaj na piórka, czosnek i imbir zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.

Przygotuj sos: rozmieszaj bulion z miodem, sherry, octem i sosem sojowym.

Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Dolej sos, wrzuć mięso i orzechy, zagotuj.

Makaron zalej gorącą wodą, po kilku minutach odsącz, potnij na krótsze kawałki (ja używam w tym celu zwyczajnych nożyczek) i dorzuć do mięsa i sosu. Dobrze wymieszaj, dosól, jeżeli tak Ci pasuje, i podawaj z natką pietruszki.

Kategorie przepisów