Orientalny indyk
Jest to pyszne, orientalne danie z książki "Smakowite potrawy z kurczaka", które wbrew pozorom przygotowuje się szybko i łatwo. A efekt wysoce zadowalający, co stwierdzam po moim mężu (czasami zastanawiam się, czy nie powinnam mieć tu rubryki jak Cudawianki - czyli ocena faceta ;))
Składniki:
500 g piersi indyka lub kurczaka
1 czerwona cebula
50 g świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki bulionu
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżki sherry
100 g orzechów włoskich
sól, oliwa, natka pietruszki
makaron ryżowy (najlepiej pełnoziarnisty)
Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie paseczki.
W misce roztrzep białka z 1 łyżką sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. W powstałej panierce zanurz mięso i smaż porcjami na rozgrzanej oliwie. Wyjmuj mięso na papierowy ręcznik kuchenny, żeby ociekło z tłuszczu.
Na tej samej oliwie upraż orzechy.
Cebulę posiekaj na piórka, czosnek i imbir zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
Przygotuj sos: rozmieszaj bulion z miodem, sherry, octem i sosem sojowym.
Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Dolej sos, wrzuć mięso i orzechy, zagotuj.
Makaron zalej gorącą wodą, po kilku minutach odsącz, potnij na krótsze kawałki (ja używam w tym celu zwyczajnych nożyczek) i dorzuć do mięsa i sosu. Dobrze wymieszaj, dosól, jeżeli tak Ci pasuje, i podawaj z natką pietruszki.