Orange curd - krem pomarańczowy

Orange curd - krem pomarańczowy

 Zdjęcie - Orange curd - krem pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem mocno pomarańczowy z kawałkami skórki pomarańczowej, chciałam aby były zdecydowanie wyczuwalne więc pokroiłam je drobniutko zamiast ścierać na tarce i do był naprawdę dobry wybór. Jest przepyszny, niemożna się od niego oderwać doskonały na jesienną chandrę kiedy można go wyjadać wprost ze słoiczka lub podarować przyjaciółce - na pewno się ucieszy :-) Polecam... 

oryginał
  • 75 g masła 
  • 3 jajka 
  • 75 g cukru
  • 125 ml soku z pomarańczy (1 duża sztuka)
  • otarta skórka z jednej pomarańczy 
  • 2 łyżeczki suszonej gorzkiej pomarańczy

Masło rozpuścić na ogniu wraz z cukrem, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje (kilka minut) uważać aby się ale się nie - zważyła. Gdyby tak się stało i pojawiły by się białe grudki zdjąć szybko z ognia wstawić garnek do zimnej wody i miksować.  Zimny krem przełożyć do słoiczka. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Orange curd - krem pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orange curd - krem pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów