Orange curd - krem pomarańczowy
Krem mocno pomarańczowy z kawałkami skórki pomarańczowej, chciałam aby były zdecydowanie wyczuwalne więc pokroiłam je drobniutko zamiast ścierać na tarce i do był naprawdę dobry wybór. Jest przepyszny, niemożna się od niego oderwać doskonały na jesienną chandrę kiedy można go wyjadać wprost ze słoiczka lub podarować przyjaciółce - na pewno się ucieszy :-) Polecam...
oryginał- 75 g masła
- 3 jajka
- 75 g cukru
- 125 ml soku z pomarańczy (1 duża sztuka)
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki suszonej gorzkiej pomarańczy
Masło rozpuścić na ogniu wraz z cukrem, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje (kilka minut) uważać aby się ale się nie - zważyła. Gdyby tak się stało i pojawiły by się białe grudki zdjąć szybko z ognia wstawić garnek do zimnej wody i miksować. Zimny krem przełożyć do słoiczka.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...