Oponki serowe
Smak mojego dzieciństwa, najlepsze, najulubieńsze, serowe oponki. Zawsze się udają, chyba, że użyjesz twarogu koziego - wtedy ciasto rzednie - albo serka mielonego z wiaderka - jest zbyt wilgotny, osobiście nie polecam! A z takim domowym twarogiem są suuuper! I jeszcze jedna ważna uwaga... surowe ciasto mozna zamrażać, z takiego oponki wychodzą jeszcze lepsze. Bardzo gorąco polecam!
Oponki serowe
Składniki:
- 1/2 kg białego sera
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- mąka pszenna - tyle ile się wgniecie - ok. 1/2 kg
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Ser zmielić, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i nie klejące się ciasto. Rozwałkować je nie za cienko i nie za grubo i wykrawać oponki za pomoca szklanki i kieliszka. Można również formować niewielkie paczki. Ścinki ciasta ponownie zagniatać, wałkować i wycinac. Środków ciasteczek nie trzeba ponownie zagniatać, mozna je smażyć - otrzymamy wtedy mini paczki.
Ciastka smażymy na oleju do zrumienienia, odsączamy i psypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!