Oponki serowe

Oponki  serowe

Smak mojego dzieciństwa, najlepsze, najulubieńsze, serowe oponki. Zawsze się udają, chyba, że użyjesz twarogu koziego - wtedy ciasto rzednie - albo serka mielonego z wiaderka - jest zbyt wilgotny, osobiście nie polecam! A z takim domowym twarogiem są suuuper! I jeszcze jedna ważna uwaga... surowe ciasto mozna zamrażać, z takiego oponki wychodzą jeszcze lepsze. Bardzo gorąco polecam!

Zdjęcie - Oponki  serowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oponki serowe

Składniki:

  • 1/2 kg białego sera
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • mąka pszenna - tyle ile się wgniecie - ok. 1/2 kg
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli


Ser zmielić, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i nie klejące się ciasto. Rozwałkować je nie za cienko i nie za grubo i wykrawać oponki za pomoca szklanki i kieliszka. Można również formować niewielkie paczki. Ścinki ciasta ponownie zagniatać, wałkować i wycinac. Środków ciasteczek nie trzeba ponownie zagniatać, mozna je smażyć - otrzymamy wtedy mini paczki.

Ciastka smażymy na oleju do zrumienienia, odsączamy i psypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Oponki  serowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki  serowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów