Oponki serowe według siostry Leonilli
W tym roku nie udało mi się opublikować oponek serowych na Tłusty Czwartek. Zatem nadrabiam zaległości, przepis na oponki znalazłam w książeczce "Ciasta Siostry Leonilli". Wyszły super, są bardzo smaczne i rozeszły się błyskawicznie, polecam!
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki masła lub margaryny
- 6-7 szklanek mąki pszennej (zależy od wilgotności)
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- sok z połowy z cytryny
- cukier waniliowy
- 2 kg smalcu najlepiej gęsiego
- cukier puder do posypania
Ser zemleć. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać zmielony ser, sok z cytryny, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem połączyć i dokładnie zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, jeśli jest za rzadkie podsypać mąką. Wykrwać szklanką krążki, pośrodku każdego wycisnąć kieliszkiem dziurki.
Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć oponki serowe z obu stron.
Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!