Oponki serowe według siostry Leonilli

Oponki serowe według siostry Leonilli

Zdjęcie - Oponki serowe według siostry Leonilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku nie udało mi się opublikować oponek serowych na Tłusty Czwartek. Zatem nadrabiam zaległości, przepis na oponki znalazłam w książeczce "Ciasta Siostry Leonilli". Wyszły super, są bardzo smaczne i rozeszły się błyskawicznie, polecam!

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • 6-7 szklanek mąki pszennej (zależy od wilgotności)
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • sok z połowy z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 2 kg smalcu najlepiej gęsiego
  • cukier puder do posypania

Ser zemleć. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać zmielony ser, sok z cytryny, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem połączyć i dokładnie zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, jeśli jest za rzadkie podsypać mąką. Wykrwać szklanką krążki, pośrodku każdego wycisnąć kieliszkiem dziurki.

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć oponki serowe z obu stron.

Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Oponki serowe według siostry Leonilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!

Zdjęcie - Oponki serowe według siostry Leonilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów