Oponki drożdżowe
Z przepisu ze starej niemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki, zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek.
Oponki drożdżowe
zaczyn drożdżowy:
400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę)
35 g świeżych drożdży
250 g mąki
52 g cukru
Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać:
500 g mąki
4 żółtka
skórka starta z cytryny
90 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
szczyptę soli
ewentualnie trochę więcej mleka
Najpierw do zaczynu dodać mąkę, później po jednym żółtku, skórkę z cytryny i wszystko dobrze wyrobić, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać trochę mleka. Ja dodałam około 0,3 szklanki.
Na końcu wlać tłuszcz i wyrobić gładkie i błyszczące ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
Ciasto wyłożyć na blat, lekko wyrobić, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki.
Oponki zostawić do wyrośnięcia (powinny być wyraźnie większe).
Smażyć w głębokim tłuszczu. Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.