Onigiri - kanapka po japońsku
Japońskie onigiri to idealna odskocznia od "nudnych" kanapek. Proste, smaczne i atrakcyjne.
Tu jest instrukcja - niestety tylko po japońsku - jak onigiri zrobić. bardzo fajna
A tu po angielsku.
Najpierw trzeba ugotować ryż:
dwie filiżanki ryżu japońskiego wypłukałam w wodzie - 4 albo 5 razy aż woda z płukania była czysta
wsypałam ryż do garnka z grubym dnem
zalałam go dwoma filiżankami wody + odrobinę wody dodatkowo
zagotowałam ryż i zmniejszyłam ogień na średni
gotowałam go 7 minut pod przykryciem
następnie zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam ryż 10 minut
cały czas pod przykryciem
po 10 minutach wyłączyłam palnik i ryż zostawiłam na 10 minut pod przykryciem
Następnie przełożyłam ryż do miski by ostygł nieco.
Przygotowałam śliwki ume - wyjęłam pestki i pokroiłam miąższ na drobne kawałki.
Do malej miski wrzuciłam małą puszkę tuńczyka w oleju i dodałam majonezu z wasabi. Wymieszałam dokładnie.
Następnie według instrukcji na filmach zaczęłam kleić kulki i stożki. Wcale nie jest to takie proste jak wygląda. Musze jeszcze poćwiczyć. Na koniec zawinęłam onigiri w pocięte na paski glony - nori - identyczne jak do sushi. Nie moczyłam ich nawet. Dają się dość dobrze wyginąć, nie pękają.
Wygląd jak wygląd, ale były smaczne.
Aczkolwiek moje dziecko woli sam ryż zawinięty w glony.