Omlet z ziołami i kiełbasą chorizo
Kolejny omlet na śniadanie tym razem bez mąki lecz z samych jaj i świeżych ziół z dodatkiem kiełbasy która nadaje mu lekkiej pikanterii, a ser słoności dlatego do tego omleta nie dodaję żadnych przypraw, jest bardzo aromatyczny dzięki świeżym ziołom prosto z mojego ogrodu jeżeli ubijamy jajka będzie pulchny i delikatny. Polecam :-)
- 3 jajka ekologiczne
- garść świeżych ziół (oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn, kwiatki ogórecznika )
- 16 cieniutkich plastrów kiełbasy chorizo
- 5 plastrów seta typu koryciński
Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć plasterki chorizo - zdjąć z patelni i odstawić. Jeżeli wytopiło się nam zbyt dużo tłuszczu odlać go. Jajka wbić do miski i lekko ubić, następnie dodać porwane na kawałki zioła dodać trzy plastry sera pokrojonego na kawałki i podsmażoną kiełbasę - wszystko razem wymieszać, wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć na małym ogniu. Gdy jajka będą już od spodu ścięte zsunąć na talerz przykryć patelnia i odwrócić smażyć do lekkiego zrumienienia położyć na połówce dwa plastry sera i przykryć druga połową omleta - gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talerz i podawać .
Smacznego