Omlet z serem pleśniowym, pomidorem i bazylią
Nie jest to imponujący przepis na miarę powrotu do blogowania, ale za to miła propozycja na leniwe śniadanie. Jak tylko dorwę swój aparat obiecuję poprawę w dodawaniu przepisów :) Pomysły mam, gotuję regularnie, problem jest z czasem na zdjęcia. Poniżej przepis na prosty omlet, ale bez mąki, za to z moim ukochanym ostatnio serem camembert...
Składniki:
- 5 jajek
- 30 g sera typu camembert
- 1 mały pomidor
- garść świeżych listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- olej/oliwa/masło do smażenia
Rozbij jajka i wymieszaj żółtka z białkami (ubijaczką, widelcem). Dodaj ser camembert i pomidora pokrojonego w kostkę. Dodaj porwane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Na nieprzywierającą patelnię wlej łyżkę oliwy/masła i na rozgrzaną patelnię wlej masę jajeczną. Najlepiej przykryj pokrywką i smaż ok. 4 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z kuchenki, nałóż na nią duży talerz i energicznym ruchem obróć patelnię. Z talerza zsuń omlet na patelnię i smaż jeszcze 3 minuty z drugiej strony.