Omlet z jabłkami w karmelu
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na weekendowe śniadanie na słodko. Puszysty omlet z jabłkami w karmelu i orzechami włoskimi, przepyszny! Spotkałam się też z nazwą omlet po cesarsku i nic dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom.
Scroll down for recipe in English
Omlet z jabłkami w karmelu
(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 50 g orzechów włoskich
- opcjonalnie cukier puder do podania
Przygotowanie:
- W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy.
- Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta.
- Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
- Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.
- Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj jabłka i kawałki orzechów, podsmaż przez kilka minut po czym wylej na pokrojony omlet.
- Podawaj omlet posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Omelette with caramel apples
(4 servings)
Ingredients:
- 4 eggs, whites and yolks separated
- 6 tablespoons of sugar
- pinch of salt
- 50 g of raisins, soaked in hot water and and dried with paper towels
- 200 g flour
- 250 ml of milk
- 2 tablespoons butter
- 1 large apple, peeled and diced
- 50 g walnuts
- powdered sugar to serve
Preparation:
- In a medium bowl, place egg yolks, 2 tablespoons of sugar and a pinch of salt and mix until thick, pale and fluffy.
- Add the flour and milk and mix to a smooth dough. Beat egg whites until stiff and also stir into the prepared dough.
- In a large pan melt 1 tablespoon of butter over medium heat. Add the dough, sprinkle it with raisins, cover the pan with a lid and cook on low heat for 4 minutes. Next turn over and cook until golden brown.
- Place the omelette on a cutting board and cut into small pieces.
- Melt the remaining butter in the same pan, sprinkle with 4 tablespoons of sugar and cook over low heat until dissolved. Then add the apples and walnuts,cook for a few minutes then pour on the sliced omelette.
- Dust the omeltte with powdered sugar and serve.
Enjoy!