Omlet z jabłkami w karmelu

Omlet z jabłkami w karmelu

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na weekendowe śniadanie na słodko. Puszysty omlet z jabłkami w karmelu i orzechami włoskimi, przepyszny! Spotkałam się też z nazwą omlet po cesarsku i nic dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom.

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Omlet z jabłkami w karmelu

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 50 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy.
  2. Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta.
  3. Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
  4. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.
  5. Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj jabłka i kawałki orzechów, podsmaż przez kilka minut po czym wylej na pokrojony omlet.
  6. Podawaj omlet posypany cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Omelette with caramel apples

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs, whites and yolks separated
  • 6 tablespoons of sugar
  • pinch of salt
  • 50 g of raisins, soaked in hot water and and dried with paper towels
  • 200 g flour
  • 250 ml of milk
  • 2 tablespoons butter
  • 1 large apple, peeled and diced
  • 50 g walnuts
  • powdered sugar to serve

Preparation:

  1. In a medium bowl, place egg yolks, 2 tablespoons of sugar and a pinch of salt and mix until thick, pale and fluffy.
  2. Add the flour and milk and mix to a smooth dough. Beat egg whites until stiff and also stir into the prepared dough.
  3. In a large pan melt 1 tablespoon of butter over medium heat. Add the dough, sprinkle it with raisins, cover the pan with a lid and cook on low heat for 4 minutes. Next turn over and cook until golden brown.
  4. Place the omelette on a cutting board and cut into small pieces.
  5. Melt the remaining butter in the same pan, sprinkle with 4 tablespoons of sugar and cook over low heat until dissolved. Then add the apples and walnuts,cook for a few minutes then pour on the sliced ​​omelette.
  6. Dust the omeltte with powdered  sugar and serve.

Enjoy!

Kategorie przepisów