Omlet z gruszkami
Jak dobrze jest rozpocząć dzień od ciepłego śniadania. Zwłaszcza, gdy na zewnątrz zimno jak sto diabłów. I kiedy zaraz na ten ziąb trzeba wyjść.
OMLET Z GRUSZKAMI
(na 1 porcję)
2 jajka,
2 łyżki śmietanki 18% (słodkiej) lub mleka,
szczypta soli,
2 łyżeczki masła,
1 gruszka,
1 łyżeczka cukru,
1 goździk,
odrobina cynamonu
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać gruszkę i zmiażdżonego goździka, posypać cukrem i cynamonem. Smażyć chwilę, aż gruszka zmięknie i zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i trzymać w cieple.
Jaja zmiksować z odrobiną soli i śmietanką, aż powstanie puszysta masa. Patelnię po gruszkach umyć i roztopić drugą łyżkę masła. Wylać jajka, przykryć i smażyć na małym ogniu z obu stron. Przełożyć na talerz, na jedną połówkę nałożyć gruszki i złożyć omlet na pół. Jeść od razu :)
OMLET Z GRUSZKAMI
(na 1 porcję)
2 jajka,
2 łyżki śmietanki 18% (słodkiej) lub mleka,
szczypta soli,
2 łyżeczki masła,
1 gruszka,
1 łyżeczka cukru,
1 goździk,
odrobina cynamonu
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać gruszkę i zmiażdżonego goździka, posypać cukrem i cynamonem. Smażyć chwilę, aż gruszka zmięknie i zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i trzymać w cieple.
Jaja zmiksować z odrobiną soli i śmietanką, aż powstanie puszysta masa. Patelnię po gruszkach umyć i roztopić drugą łyżkę masła. Wylać jajka, przykryć i smażyć na małym ogniu z obu stron. Przełożyć na talerz, na jedną połówkę nałożyć gruszki i złożyć omlet na pół. Jeść od razu :)