Omlet owsiany z bananami
Dziś po bieganiu jestem strasznie wygłodniała... ha ha i tym razem padło na mój ulubiony puszysty omlet owsiany z dodatkiem banana. Robi się go dosłownie w kilka chwil, można podać go ze swoimi ulubionymi dodatkami mam wiele ulubionych ale dziś będzie z karmelizowanym bananem ;-) w miodzie - to dopiero jest pyszne ;-) a w połączeniu z omletem nasyci nas na dłuższy czas. Polecam
na 1 porcję
- 2 duże jajka
- 15 sztuk fistaszków w skorupkach
- 1 łyżka otrębów
- 3 łyżki płatków owsianych
ponadto:
- 1 banan
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok 2 łyżki twarogu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka prażonych płatków
Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę a banana pokroić w plasterki ułożyć na patelni - skropić sokiem z cytryny. Smażyć z obu stron na małym ogniu aż się zrumienią - zdjąć z ognia.
Do melaksera wrzucić obrane fistaszki, otręby i płatki - zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli dodać żółtka i zmielone płatki z orzechami - delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wylać masę , smażyć na małym ogniu gdy się zrumieni i lekko zetnie przewrócić na drugą stronę . Gotowy omlet przełożyć na talerz posmarować twarogiem, posypać chia na to ułożyć banany posypać płatkami i polać płynnym miodem.
Miód podgrzewam na tej samej patelni co smażyłam banany - lekko się skarmelizuje.
Smacznego
przepis własny