Omlet na mące koksowej

Omlet na mące koksowej


Zdjęcie - Omlet na mące koksowej. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Kochani, podaję podstawowy przepis na omlet - ten jest z czterech jaj, jeśli to za dużo robimy z polowy składników. Albo robimy i jemy w dwie osoby :)
Gdy chcecie zjeść omlet na wytrawnie, oczywiście pomijamy ksylitol, reszta się nie zmienia. Możecie wtedy potraktować go jako spód do rozłożenia składników (np. warzyw i sera), albo wmieszać pokrojone w kostkę warzywa w masę jajeczną.
Ja jem zazwyczaj w wersji słodkiej, tak lubię :)




Omlet na mące kokosowej
(z 4 jajek)




4 jajka (rozmiar M)
1 łyżka (10 g) mąki kokoswej
1 łyżka (15 g) ksylitolu
łyżeczka oleju koksowego, do smażenia


na wierzch:
1/2 kubeczka (125 g) jogurtu greckiego
1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
garść świeżych owoców


lub:
dżem bez cukru


lub:
łyżka masła orzechowego




Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy w misce na sztywną pianę (ze szczyptą soli).
Do piany dodajemy mąkę kokosową, ksylitol i żółtka, delikatnie mieszamy aż całość będzie przypominać masę na biszkopt :)
Na patelni rozpuszczamy łyżeczka oleju kokosowego, wylewamy omletową masę, rozprowadzamy równomiernie szpatułką (polecam silikonowe szpatułki, znacznie ułatwiają zsuwanie omleta z patelni :) ). Smażymy 4 - 5 min, aż spód zetnie się i zarumieni. Delikatnie zsuwamy omlet na talerz, przykrywamy patelnią i jednym ruchem odwracamy. Z drugiej strony wystarczy ok. 2 minut.


Jogurt grecki mieszamy z odzywką białkową, polewamy omlet.
Na wierzchu rozkładamy owoce.




Smacznego!






Zdjęcie - Omlet na mące koksowej. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów