Omlet biszkoptowy z sosem czereśniowym

Omlet biszkoptowy z sosem czereśniowym

Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z sosem czereśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest właściwie przepisem na biszkopt – z ta różnicą, ze robiony na patelni. Słodki i puszysty. Wspaniałe danie na późne śniadanie zamiast tradycyjnych naleśników.
Doskonałe, syte i jednocześnie lekkie. Do tego ukochane czereśnie w delikatnym kisielu. Pycha! Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sos:
szklanka wydrylowanych czereśni
ok.150 ml wody
2 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżki cukru

Sos:
Wydrylowane czereśnie zalej wodą i zagotuj. Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut. 2 łyżki kisielu rozpuść w 1/4 szklanki widy i wlej do kompotu czereśniowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Odstaw z ognia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w wysokim naczyniu i ubij na sztywną piane ze szczyptą soli. Nadal miksując dodaj żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj cukier i wymieszane mąki z proszkiem.
Patelnie (najlepsza jest płaska do naleśników) mocno rozgrzej i wlej ciasto biszkoptowe. Jeśli masz dobra patelnie, nie potrzeba tłuszczu.
Gdy ciasto się zetnie bardzo ostrożnie przewróć go na druga stronę – ja użyłam 2 szerokim łopatek do obrócenia.
Usmażony biszkopt przełóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.
Polecam!

Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z sosem czereśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów