Oliwa aromatyzowana

 

Zainspirowana niegdysiejszym przepisem Małgosi, zamarzyłam mieć własną aromatyzowaną oliwę. Kilka minut, kilka składników – i już. Tylko poczekać trzeba aż się wszystko przegryzie. A ponieważ czas “przegryzania” upłynął, pokazuję dziś moje wersje:

  • Rozmaryn i czosnek.

Zdjęcie - Oliwa aromatyzowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Bazylia i suszone pomidory.

Zdjęcie - Oliwa aromatyzowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z bloga Małgosi.

Oliwa aromatyzowana

oliwa z oliwek extra vergine (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno)

oraz dowolne składniki, np.

  • 2 ząbki obranego czosnku i kilka gałązek świeżego rozmarynu albo
  • 2-3 suszone pomidory i gałązka bazylii

lub inne ulubione zioła i dodatki (oregano, tymianek, majeranek, papryczki chilli, imbir, listek laurowy, jałowiec, szalotki, itp.)


Do czystej butelki (karafki, słoiczka czy innego naczynia szklanego) – wlać oliwę. Włożyć przygotowane (oczyszczone i osuszone) dodatki. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić oliwę (chyba że używa się suszonych ziół), pozbywając się zanurzonych dodatków. Przechowywać w ciemny miejscu.

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem