Oliwa aromatyzowana

Oliwa aromatyzowana

 

Zainspirowana niegdysiejszym przepisem Małgosi, zamarzyłam mieć własną aromatyzowaną oliwę. Kilka minut, kilka składników – i już. Tylko poczekać trzeba aż się wszystko przegryzie. A ponieważ czas “przegryzania” upłynął, pokazuję dziś moje wersje:

  • Rozmaryn i czosnek.

Zdjęcie - Oliwa aromatyzowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Bazylia i suszone pomidory.

Zdjęcie - Oliwa aromatyzowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z bloga Małgosi.

Oliwa aromatyzowana

oliwa z oliwek extra vergine (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno)

oraz dowolne składniki, np.

  • 2 ząbki obranego czosnku i kilka gałązek świeżego rozmarynu albo
  • 2-3 suszone pomidory i gałązka bazylii

lub inne ulubione zioła i dodatki (oregano, tymianek, majeranek, papryczki chilli, imbir, listek laurowy, jałowiec, szalotki, itp.)


Do czystej butelki (karafki, słoiczka czy innego naczynia szklanego) – wlać oliwę. Włożyć przygotowane (oczyszczone i osuszone) dodatki. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić oliwę (chyba że używa się suszonych ziół), pozbywając się zanurzonych dodatków. Przechowywać w ciemny miejscu.

Kategorie przepisów