Oliwa aromatyzowana

0,5 litra oliwy z oliwek

3 małe szalotki - obrane i nacięte delikatnie

2 duże albo 3 małe ząbki czosnku - obrane i nacięte delikatnie

świeży imbir – ok. 6 cm kawałek - obrany i pokrojony wzdłuż w słupki

Wszystko wrzucić do butelki z oliwą - firmowej (tylko trzeba trochę oliwy odlać) albo do wyparzonej, szklanej, szczelnie zamykanej butelki.

Całość odstawić na jakieś 2 tygodnie. Po tym czasie sprawdzić smak - jeśli będzie "za słaby" to odstawić jeszcze na tydzień. A następnie oliwę przecedzić i przelać do nowej butelki.

Cudownie aromatyczna oliwa.

W ten sam sposób można aromatyzować tez olej.

Zdjęcie - Oliwa aromatyzowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy