Oliwa aromatyzowana

0,5 litra oliwy z oliwek

3 małe szalotki - obrane i nacięte delikatnie

2 duże albo 3 małe ząbki czosnku - obrane i nacięte delikatnie

świeży imbir – ok. 6 cm kawałek - obrany i pokrojony wzdłuż w słupki

Wszystko wrzucić do butelki z oliwą - firmowej (tylko trzeba trochę oliwy odlać) albo do wyparzonej, szklanej, szczelnie zamykanej butelki.

Całość odstawić na jakieś 2 tygodnie. Po tym czasie sprawdzić smak - jeśli będzie "za słaby" to odstawić jeszcze na tydzień. A następnie oliwę przecedzić i przelać do nowej butelki.

Cudownie aromatyczna oliwa.

W ten sam sposób można aromatyzować tez olej.

Zdjęcie - Oliwa aromatyzowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem