Ogórki konserwowe z czosnkiem i chilli
Przepis na te pyszne ogórki dostałam od mojej siostry. Potem wyczytałam w internecie, że jest to przepis dość popularny i wręcz oklepany, ale dla mnie to zupełna nowość. Polecam osobom, które nie lubią zwykłych ogórków konserwowych - w tej wersji powinny Wam posmakować.
Składniki:
2,5 kg małych ogórków
1 główka czosnku
4 papryczki chilli
1,5 szklanki octu 10%
6 łyżek oleju
4 łyżki soli
3 litry wody
Ogórki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na 2 lub 4 części. Następnie zasyp solą i pozostaw na kilka godzin (przepis mówił o 24 godzinach, ale ja trzymałam ogórki zaledwie 6 godzin). Papryczki pokrój, usuwając pestki. Czosnek drobno posiekaj. Zagotuj składniki zalewy, dodaj chilli i czosnek. Odlej sok z ogórków, ułóż je ciasno w słoikach i zalej zalewą. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut.