Odwrócone ciasto z rabarbarem
Na dziś zaplanowałam zupełnie inny przepis, ale kiedy wczoraj upiekłam to ciasto, a po południu zabrałam się za degustację (napiszę ładnie, bo w rzeczywistości po jednym kęsie rzuciłam się na nie jak szalona ;)), wiedziałam, że musi pojawić się czym prędzej na blogu. Jeśli nie macie planów na weekendowe ciasto, róbcie właśnie to! Na zachętę, pierwsze słowa Taty po wypróbowaniu: "zaraz nic nie zostanie" :)
Na swój debiut z odwracanym ciastem wybrałam rabarbar. Sezon na niego trwa zdecydowanie zbyt krótko, więc wykorzystuję go maksymalnie. I w tej odsłonie świetnie się sprawdził. Jego kwaskowość i soczystość idealnie komponują się maślanym, wilgotnym ciastem oraz słodziutką kruszonką. Po prostu mistrzowskie zestawienie smaków, aromatów i faktur. Pieczcie :)
PS Muszę się przyznać, że przez długi czas uważałam ciasto odwracane za jakieś mega trudne i omijałam je szerokim łukiem. Cóż za błędne przekonanie! Ciasto należy do jednych z prostszych, a odwracanie to pestka :) Na pewno będę je robić dużo dużo częściej. Oj czekam już na wersję truskawkową!
Proporcje dla tortownicy 23/24 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej przepis wypatrzyłam u Majany, źródło Moje Wypieki
Składniki na kruszonkę:
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Składniki na ciasto:
- 170 g masła (113 g + 57 g)
- 2 duże jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- świeżo starta skórka z jednej pomarańczy [u mnie z cytryny]
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy [z cytryny]
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru; waga już po odcięciu końców
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie kruszonki Składniki połączyć palcami w miseczce, wyrobić na kruszonkę. Odstawić.
Przygotowanie ciasta Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. W misce utrzeć 113 g masła ze szklanką cukru. Następnie dodać skórkę z pomarańczy/cytryny, sok oraz wbijać po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec, wciąż ucierając, dodawać na zmianę mąkę i śmietanę - aż do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie rabarbaru Rabarbar przepłukać pod bieżącą wodą i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Poodcinać końce, a następnie pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty (w tym czasie wyłożyć masło na spód tortownicy, o tym niżej), i ponownie wymieszać.
Pieczenie Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 57 g masła pokroić na nieduże kawałki i rozłożyć na spodzie formy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wylać ciasto, wyrównać. Wierzch równomiernie posypać kruszonką. Piec przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy*. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.
*U mnie przewrócenie ciasta wyglądało tak: od góry przyłożyłam do tortownicy paterę, a następnie obróciłam nimi tak, że patera znalazła się na dole, a tortownica do góry nogami. Poluzowałam obręcz tortownicy i ciasto automatycznie, lekko siadło na paterze. Na koniec oderwałam delikatnie papier do pieczenia.