Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe
Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake 11 maj , 2014 Brak komentarzy
Truskawek pojawia się na rynku coraz więcej i w bardziej przystępnych cenach. Nie piszę tu o tych „bezsmakowych”, gdyż można już spotkać nasze polskie, słodkie i pachnące. Gdyby udało Wam się je zdobyć i zostałaby ich nadwyżka do wykorzystania, proponuję upiec niezwykle łatwe, szybkie w wykonaniu i smaczne odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe. Uwielbiam prostotę wykonania odwróconych ciast, wystarczy na spód tortownicy lub innego naczynia do zapiekania wyłożyć cukier, truskawki, zalać je przygotowaną masą i upiec – nic prostszego! Po upieczeniu odwracamy formę i wyjmujemy ciasto. W efekcie otrzymujemy słodkie i puszyste ciasto z karmelizowanymi truskawkami z akcentem cytrynowym. Przypominam inne przepisy na odwrócone ciasta z mojego bloga: odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową i odwrócone ciasto śliwkowe. Wszystkie przepyszne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe
(tortownica 26 cm)
Składniki na część truskawkową:
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki białego cukru
- 1 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki rozmiękczonego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 4 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka pełnotłustego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło i cukry, po czym rozprowadź masę równomiernie na dnie tortownicy. Następnie wyłóż na to równomierną warstwę truskawek.
- W misce miksera ubij do białości masło z cukrem, dodaj jajka i skórkę z cytryny i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie cały czas miksując dodaj jedną trzecią mąki i jedną trzecią mieszanki mlecznej. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodaj kolejne partie, aż do wyczerpania składników. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż przygotowane ciasto na truskawki, włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 15 minut, po czym odwracając formę wyłóż ciasto na talerz i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
English version
Lemon strawberry upside down cake
(26 cm cake tin)
Ingredients for the topping:
- 3 tbsp butter, melted
- 2 tbsp brown sugar
- 2 tbsp white sugar
- 1 1/2 cups sliced strawberries
Ingredients for the cake:
- 1/2 cup butter, softened
- 1 cup white sugar
- 2 large eggs
- 4 tbsp grated lemon zest
- 1 1/2 cups all-purpose flour
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 1/8 tsp salt
- 3/4 cup whole milk
- 1/4 cup lemon juice
- 1 tsp vanilla extract
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. For the topping, combine melted butter, brown sugar, and white sugar, and spread in the bottom of cake pan. Layer strawberries in a dense layer on top of sugar mixture.
- For the cake, beat butter and sugar together in a stand mixer until fluffy. Add eggs and lemon zest, and beat together until combined.
- In a separate bowl, sift together flour, baking powder, baking soda, and salt. In another bowl, stir together milk, lemon juice, and vanilla extract. Add flour mixture to butter mixture one-third at a time, alternating with thirds of the milk mixture. Stir together until mixture is just combined, do not over-beat.
- Spread cake batter over strawberry layer. Bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Remove from oven and let cool in pan for 15 minutes, place the cake onto a cake plate and let cool completely.
Enjoy!