Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe

Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe

Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake 11 maj , 2014 Brak komentarzy

Truskawek pojawia się na rynku coraz więcej i w bardziej przystępnych cenach. Nie piszę tu o tych „bezsmakowych”, gdyż można już spotkać nasze polskie, słodkie i pachnące. Gdyby udało Wam się je zdobyć i zostałaby ich nadwyżka do wykorzystania, proponuję upiec niezwykle łatwe, szybkie w wykonaniu i smaczne odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe. Uwielbiam prostotę wykonania odwróconych ciast, wystarczy na spód tortownicy lub innego naczynia do zapiekania wyłożyć cukier, truskawki, zalać je przygotowaną masą i upiec – nic prostszego! Po upieczeniu odwracamy formę i wyjmujemy ciasto. W efekcie otrzymujemy słodkie i puszyste ciasto z karmelizowanymi truskawkami z akcentem cytrynowym. Przypominam inne przepisy na odwrócone ciasta z mojego bloga: odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową i odwrócone ciasto śliwkowe. Wszystkie przepyszne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe

(tortownica 26 cm)

Składniki na część truskawkową:

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki rozmiękczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło i cukry, po czym rozprowadź masę równomiernie na dnie tortownicy. Następnie wyłóż na to równomierną warstwę truskawek.
  2. W misce miksera ubij do białości masło z cukrem, dodaj jajka i skórkę z cytryny i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie cały czas miksując dodaj jedną trzecią mąki i jedną trzecią mieszanki mlecznej. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodaj kolejne partie, aż do wyczerpania składników. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyłóż przygotowane ciasto na truskawki, włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 15 minut, po czym odwracając formę wyłóż ciasto na talerz i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Zdjęcie - Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Lemon strawberry upside down cake

(26 cm cake tin)

Ingredients for the topping:

  • 3 tbsp butter, melted
  • 2 tbsp brown sugar
  • 2 tbsp white sugar
  • 1 1/2 cups sliced strawberries

Ingredients for the cake:

  • 1/2 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar
  • 2 large eggs
  • 4 tbsp grated lemon zest
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/8 tsp salt
  • 3/4 cup whole milk
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 tsp vanilla extract

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. For the topping, combine melted butter, brown sugar, and white sugar, and spread in the bottom of cake pan. Layer strawberries in a dense layer on top of sugar mixture.
  2. For the cake, beat butter and sugar together in a stand mixer until fluffy. Add eggs and lemon zest, and beat together until combined.
  3. In a separate bowl, sift together flour, baking powder, baking soda, and salt. In another bowl, stir together milk, lemon juice, and vanilla extract. Add flour mixture to butter mixture one-third at a time, alternating with thirds of the milk mixture. Stir together until mixture is just combined, do not over-beat.
  4. Spread cake batter over strawberry layer. Bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Remove from oven and let cool in pan for 15 minutes, place the cake onto a cake plate and let cool completely.

Enjoy!

Zdjęcie - Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów