ODWRÓCONE CIASTO ANANASOWE (Pineapple upside down cake)
Amerykański przepis z drobnymi przeróbkami. Zmniejszyłam ilość cukru (będzie wystarczająco słodkie) i dodałam troszkę mniej tłuszczu na spód (po odwróceniu wierzch).
Składniki:
Na wierzch:
- 10 dag masła lub margaryny
- 1,5 szkl brązowego cukru
- 1 puszka ananasów (ok.10 krążków)
- wisienki maraschino (10-15)
Ciasto:
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 szkl cukru
- 4 jajka
- 3 szkl mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl mleka
- aromat waniliowy
Sposób przyrządzania:
Masło dobrze ubić z cukrem , dodając po jednym jajku oraz aromat waniliowy. Ubijać tak długo , aż masa będzie puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy na przemian z mlekiem.
W międzyczasie przygotować wierzch ciasta. Blachę (ok.23x30 cm) posypać równomiernie brązowym cukrem i wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego (200'C) piekarnika na kilka minut przed pieczeniem całości.
Wyjąć blachę z rozpuszczonym cukrem i masłem , wymieszać i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć plasterki ananasa i wiśnie. Na to wszystko wylać przygotowaną wcześniej masę i piec 35-40 min.(dla pewności sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto , jeszcze gorące , odwrócić do góry spodem.
Uwagi:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Blachę można wyścielić pergaminem (łącznie z bokami) dla pewności , że ciasto nie przystanie do spodu.