Odrywane bułeczki razowo - dyniowe
Ostatnio dużo piekę pieczywa różnego rodzaju, bardzo lubię te chleby, chlebki i bułeczki... uwielbiam zapach świeżego pachnącego pieczywa i jeszcze takie cieplutkie z topiącym masełkiem. Tym razem padło na dyniowe pure i to był świetny wybór bo dzięki niemu pieczywo jest chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku. Z pewnością zachowa długo swoją świeżość polecam...
- 3/4 szklanki pure z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej - razowej
Do miski przełożyć wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto ok 10 minut, (ciasto będzie się trochę kleiło dlatego najlepiej posmarować ręce oliwą) odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm wykroić kółka - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy krążki wyrosną każdy posmarować oliwą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić jeszcze na ok 15 minut aby lekko podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić bułeczki , piec ok 10 minut następni zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 15 minut po czym wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego