Odrywane bułeczki razowo - dyniowe

Odrywane bułeczki razowo - dyniowe

Zdjęcie - Odrywane bułeczki razowo - dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio dużo piekę pieczywa różnego rodzaju, bardzo lubię te chleby, chlebki i bułeczki... uwielbiam zapach świeżego pachnącego pieczywa i jeszcze takie cieplutkie z topiącym masełkiem. Tym razem padło na dyniowe pure i to był świetny wybór bo dzięki niemu pieczywo jest chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku. Z pewnością zachowa długo swoją świeżość polecam...

  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej - razowej

 Do miski przełożyć wszystkie składniki połączyć i  wyrobić ciasto ok 10 minut, (ciasto będzie się trochę kleiło dlatego najlepiej posmarować ręce oliwą) odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm wykroić kółka - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy krążki wyrosną każdy posmarować oliwą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić jeszcze na ok 15 minut aby lekko podrosło.

Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić bułeczki , piec ok 10 minut następni zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 15 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego   

Zdjęcie - Odrywane bułeczki razowo - dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Odrywane bułeczki razowo - dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Odrywane bułeczki razowo - dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Odrywane bułeczki razowo - dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów