Ocet jagodowy

Ocet jagodowy

Zdjęcie - Ocet jagodowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Aromatyczny ocet jagodowy z pięknym kolorkiem, doskonały do sałatek, marynat itp polecam


  • 1 kg jagód lub borówek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
  • skórka z 1 cytryny

Jagody umyć i przełożyć do dużego słoika lekko pognieść. Następnie zagrzać ocet z cukrem, rozmarynem i skórka z cytryny i zalać owoce. Zakręcić słoik i odstawić na ok 2 tygodnie, trzymać w pokojowej temperaturze co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie ocet przefiltrować przez gazę a resztę wlać do butelek. Zawinąć w gazetę by nie stracił koloru i przechowywać w chłodnym miejscu.

Polecam

 

Wydrukuj przepis

 

 

 

Kategorie przepisów