NUTTY CHOCOLATE CLUSTERS

NUTTY CHOCOLATE CLUSTERS

Zdjęcie - NUTTY CHOCOLATE CLUSTERS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - NUTTY CHOCOLATE CLUSTERS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Właśnie trwa Czekoladowy weekend. Nie mogłam przepuścić takiej okazji , zwłaszcza , że to ostatnie dni karnawału i przygotowałam takie oto czekoladki. Łatwe do zrobienia , w miarę szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne. Należy jednak pamiętać o tym , żeby wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie , bo na początku czekolada jest twarda jak kamień ;-) Przepis zaczerpnęłam z książki "Chocolate Box".


Składniki na ok. 30 sztuk:
- 175 g białej czekolady
- 100 g ciastek grahamków (mogą być 'digestive' lub zwykłe herbatniki)
- 2/3 szkl. posiekanych orzechów brazylijskich lub 'macadamia' (dałam trochę brazylijskich , a resztę zastąpiłam włoskimi)
- ew. 25 g posiekanego kandyzowanego imbiru (pominęłam)
- 175 g półsłodkiej czekolady

Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciastka pokruszyć na małe kawałki , dodać orzechy , ew. imbir i wymieszać z czekoladą. Nabierać czubatą łyżeczkę masy i układać na tacy wyścielonej pergaminem. Schłodzić.
Półsłodką czekoladę również połamać na kawałki i rozpuścić. Lekko przestudzić , zanurzać w niej zastygnięte czekoladki , wyjmować i chwilę trzymać np. na widelcu , aż nadmiar czekolady skapie do miseczki. Następnie układać z powrotem na pergaminie i znowu schłodzić.

Zdjęcie - NUTTY CHOCOLATE CLUSTERS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów