Nudle z kurczakiem i pieczarkami
Kolejny obiad z cyklu szybko, prosto i smacznie.
Totalnie się wkręciłam w to danie. Gotowanie nie jest mocną stroną, obiady nie są ulubionym posiłkiem, więc kiedy już mi coś posmakuje i mogę to bez większego problemu przyrządzić, potrafię dane danie jeść nawet przez kilka dni z rzędu. Tak przygotowane nudle króluję niepodzielnie od dłuższego czasu i nic nie zapowiada by mi się przejadły :)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, polecam! Danie równie dobre ze zwykłym makaronem lub ryżem - chyba jadłam wszystkie możliwe kombinacje.
Składniki (na porcję)
- 50 g makaronu/ryżu
- 100 g filetu z kurczaka
- 3-4 pieczarki
- łyżka sosu sojowego
- garść orzechów nerkowca
- łyżeczka sezamu
- przyprawy: pieprz, chilli, sól - wedle uznania
- olej
Pieczarki kroimy i dusimy na patelni (zwykle przygotowuję od razu całe opakowanie pieczarek i mam na kolejne porcje). W tym czasie gotujemy makaron/ryż. Kurczaka kroimy na małe kawałki, obtaczamy w przyprawach. W woku/patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka. Po chwili wrzucamy orzechy. Po około 5 minutach (drobno pokrojony kurczak szybko się usmaży) dorzucamy pieczarki, makaron/ryż i wlewamy sos sojowy. Całość chwilę mieszamy. Danie posypujemy sezamem. Smacznego!
kolacja