Nozki kurczaka duszone w piwie

Nozki kurczaka duszone w piwie
Zdjęcie - Nozki kurczaka duszone w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na to obledne danie znalazlam w ksiazce "Cuisine minceur", ktora kupilam sobie niedawno. Glownym zalozeniem ksiazki sa dania pelne roznych skladnikow, bagate w ciekawe aromaty i smaki, a mimo to lekkie i takie, po ktoryh nie zaczniemy nagle tyc. To podoba mi sie szczegolnie ;) Wiekszosc skladnikow potrzebnych do gotowania wedlug tej ksiazki jest odtluszczona, miesa bez skory, duzo ryb i warzyw.

Danie, ktore dzis proponuje w swoim smaku jest naprawde bardzo ciekawe. Miesko aromatyczne i delikatne. Do tego nie ma przy nim duzo pracy, bo danie prawie cale robi sie samo. Jedyny trud jaki sobie trzeba zadac to sciagniecie skory z udek i obranie szalotek.
Wszystkim fanom kurczaka goraco polecam ten przepis.

Zdjęcie - Nozki kurczaka duszone w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Nozki kurczaka duszone w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis dla 4 osob:

skladniki:
4 nozki kurczaka bez skory
120g suszonych sliwek bez pestek
2 liscie laurowe
12 szalotek
2 lyzeczki oliwy z oliwek
125g pieczarek (mozna dac wiecej)
1 lyzeczka cukru trzcinowego
0,5 lyzeczki msztardy a l'ancienne
2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
150 ml jasnego piwa, najlepiej light
150 ml bulionu z drobiu
2 lyzeczki maki ziemniaczanej
2 lyzeczki soku z cytryny
2 lyzki natki pietruszki
sol, pieprz

wykonanie:
Nozki kurczaka obieramy ze skory i wkladamy do naczynia zaroodpornego wraz ze sliwkami i liscmi laurowymi i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy szalotki. Szalotki powinny byc w calosci, moje byly na tyle duze, ze przecielam je na pol podobnie jak pieczarki. Szalotki podsmazamy az do chwili gdy zaczna zmieniac kolor, a nastepnie dokladamy do nich pieczarki.
Po okolo 5 minutach dosypujemy cukier, dokladamy tez koncentrat pomidorowy, musztarde, piwo i bulion, doprawiamy sola i pieprzem i mieszajac doprawadzamy do wrzenia. Gotowym sosem zalewamy nozki kurczaka i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na godzine.

Mieszamy make, sok z cytryny i pietruszke i po godzinie wlewamy do kurczaka, wyjmujemy jednoczesnie liscie laurowe. Wkladamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy je z warzywami i puree.

Smacznego!

Kategorie przepisów