Nowa wersja sałatki słonecznej
Od czasu kiedy pierwszy raz jadłam tą sałatkę, w mojej kuchni powstało kilka wariacji na jej temat. Dzisiaj polecam tę najbardziej wiosenną, poprzez dodatek kwiatów. Najważniejsza rolę odgrywa jednak lekki sos,który nie jest typowym winegretem, gdyż nie zachowujemy tutaj przepisanych proporcji, olej jest tylko małym dodatkiem i spoiwem, a nie głównym składnikiem.
To kolejna z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Składniki na 4 osoby:
1 melon
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ogórek zielony
1 opakowanie mieszanki sałat np. z roszponką
kilka bratków
1 grejpfrut czerwony
4-5 łyżek musztardy francuskiej (ziarnistej)
1-2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
sól, pieprz biały, pieprz czarny, papryka słodka
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Natrzeć solą, pieprzem i papryką, polać jedną łyżką oleju i upiec na patelni grillowej. W tym czasie pokroić melona, ogórka. Przygotować sok. Do miseczki włożyć musztardę sok wyciśnięty z połowy grejpfruta, sól, pieprz biały i pozostały olej. Wymieszać i spróbować. Dodać sok z drugiej połowy grejpfruta w zależności od własnego smaku. Sałaty mieszamy z kilkoma łyżkami sosu. Wykładamy na talerz, na sałacie układamy melona, ogórki i pokrojonego, wystudzonego kurczaka. Polewamy odrobina sosu. Na wierzchu układamy kwiaty. Podajemy resztę sosu w oddzielnym naczyniu.
Porada:
Jeżeli do potraw np. sałatek lub dekoracji ciast używamy kwiatów wybierajmy tylko te jadalne np. bratki, róże, nagietki.