Norwegia. Kyllingburgere
Kyllingburgere w prostym tłumaczeniu to „kurczakburgery”. W przepisie zaproponowanym przez Agunkę podawane są z sosem paprykowym. W zdrowszej wersji – z surówkami, w mniej zdrowszej – w bułce hamburgerowej.
Bardzo smaczne, polecam :) Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.
KYLLINGBURGERE
(na 4 porcje)
500g mielonego mięsa z kurczaka*,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
garść posiekanej natki pietruszki,
3 czerwone papryki,
2 łyżeczki sezamu,
ok. 50ml śmietanki do sosów,
sól, pieprz,
chili w proszku,
olej do smażenia
Sos paprykowy: Papryki posmarować olejem i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż skórka zacznie czernieć. Papryki przełożyć od miski, przykryć folią i poczekać, aż ostygną. Wówczas obrać ze skórki i gniazd nasiennych, włożyć do rondelka, zmiksować razem z sezamem. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili. Podgrzać.
Burgery: Mięso włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Gotowe burgery podawać z sosem paprykowym i surówką (ja podałam z brukselką z boczkiem) albo w bułce hamburgerowej.
* ja zakupiłam mięso z udek kurczaka bez skóry i kości i sama zmieliłam
KYLLINGBURGERE
(na 4 porcje)
500g mielonego mięsa z kurczaka*,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
garść posiekanej natki pietruszki,
3 czerwone papryki,
2 łyżeczki sezamu,
ok. 50ml śmietanki do sosów,
sól, pieprz,
chili w proszku,
olej do smażenia
Sos paprykowy: Papryki posmarować olejem i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż skórka zacznie czernieć. Papryki przełożyć od miski, przykryć folią i poczekać, aż ostygną. Wówczas obrać ze skórki i gniazd nasiennych, włożyć do rondelka, zmiksować razem z sezamem. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili. Podgrzać.
Burgery: Mięso włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Gotowe burgery podawać z sosem paprykowym i surówką (ja podałam z brukselką z boczkiem) albo w bułce hamburgerowej.
* ja zakupiłam mięso z udek kurczaka bez skóry i kości i sama zmieliłam