Noodle ze słodko-kwaśnym kurczakiem
kawałek piersi kurczaka - pokrojonej w cienkie paski
100 g makaronu ryżowego, sojowego albo innego
1 -2 średnie marchewka
1 cebula dymka
garść groszku cukrowego
kilka ząbków czosnku
mały kawałek imbiru
czosnek - kilka posiekanych ząbków
po łyżce ciemnego i jasnego sosu sojowego
chińskie wino ryżowe do gotowania - 1 łyżka
sos słodko-kwaśny - 2-3 łyżki
olej do smażenia
Paski kurczaka zalałam winem ryżowym i ciemnym i jasnym sosem sojowym. Odstawiłam.
Makaron zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 minut (niektóre makarony trzeba gotować, ale zawsze na opakowaniu jest informacja jak z nimi postępować). Następnie odlałam wodę - makaron przelałam zimną wodą (żeby się nie kleił) i przecedziłam na durszlaku.
Na tarce do warzyw julienne starłam marchewkę. Groszek cukrowy przekroiłam na mniejsze kawałki. Pokroiłam na ukośne słupki dymkę, posiekałam czosnek i starłam na tarce kawałek imbiru.
Na dużej patelni rozgrzałam olej. Smażenie zaczęłam od kurczaka i czosnku - smażyłam 2 minuty, następnie dodałam imbir. Dorzuciłam cebulę i marchewkę oraz groszek. Wymieszałam i dodałam sosu. Na koniec dodałam makaron, wymieszałam i chwilę smażyłam.
To wszystko, a efekt rewelacyjny.