Noodle ze słodko-kwaśnym kurczakiem

Noodle ze słodko-kwaśnym  kurczakiem

Zdjęcie - Noodle ze słodko-kwaśnym  kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

kawałek piersi kurczaka - pokrojonej w cienkie paski

100 g makaronu ryżowego, sojowego albo innego

1 -2 średnie marchewka

1 cebula dymka

garść groszku cukrowego

kilka ząbków czosnku

mały kawałek imbiru

czosnek - kilka posiekanych ząbków

po łyżce ciemnego i jasnego sosu sojowego

chińskie wino ryżowe do gotowania - 1 łyżka

sos słodko-kwaśny - 2-3 łyżki

olej do smażenia

Paski kurczaka zalałam winem ryżowym i ciemnym i jasnym sosem sojowym. Odstawiłam.

Makaron zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 minut (niektóre makarony trzeba gotować, ale zawsze na opakowaniu jest informacja jak z nimi postępować). Następnie odlałam wodę - makaron przelałam zimną wodą (żeby się nie kleił) i przecedziłam na durszlaku.

Na tarce do warzyw julienne starłam marchewkę. Groszek cukrowy przekroiłam na mniejsze kawałki. Pokroiłam na ukośne słupki dymkę, posiekałam czosnek i starłam na tarce kawałek imbiru.

Na dużej patelni rozgrzałam olej. Smażenie zaczęłam od kurczaka i czosnku - smażyłam 2 minuty, następnie dodałam imbir. Dorzuciłam cebulę i marchewkę oraz groszek. Wymieszałam i dodałam sosu. Na koniec dodałam makaron, wymieszałam i chwilę smażyłam.

To wszystko, a efekt rewelacyjny.

Kategorie przepisów