Nocne bułeczki
Te pyszne bułeczki zaczniesz wieczorem, a skończysz rano. Nie, nie będziesz musiała/ł stać przy blacie kuchennym całą noc. Wprost przeciwnie! Wieczorem tylko! zamieszasz ciasto, a rano uformujesz i upieczesz.
Bułeczki rosną przez noc.
Zachęcam do spróbowania! :)
/ składniki na 12 bułeczek, przepis znaleziony na Cinie/
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40 g drożdży - ½ szklanki wody - ½ szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju
Dodatki: - do posmarowania: 1 jajko i mleko - do posypania: sezam, mak, siemię
Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Ja zaplotłam moje bułeczki :) "Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________
/ składniki na 12 bułeczek, przepis znaleziony na Cinie/
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40 g drożdży - ½ szklanki wody - ½ szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju
Dodatki: - do posmarowania: 1 jajko i mleko - do posypania: sezam, mak, siemię
Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Ja zaplotłam moje bułeczki :) "Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________