Nocna owsianka Lotus

Nocna owsianka Lotus

Zdjęcie - Nocna owsianka Lotus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeśli lubisz desery śniadaniowe, które łączą wygodę przygotowania z obłędnym smakiem, Nocna owsianka Lotus szybko stanie się Twoim numerem jeden. To połączenie miękkich, nocnych płatków owsianych z nasionami chia, aksamitnej warstwy kremu Lotus oraz puszystego skyru waniliowego, wzbogaconego dodatkową porcją tego kultowego smaku ciasteczek.Owsianka ma idealną strukturę – od lekkiej, mocno nasyconej mlekiem bazy, przez lejącą, aromatyczną warstwę kremu, aż po gładką, jogurtową masę, która równoważy słodycz. Całość wieńczą chrupiące ciasteczka Lotus, które dodają tekstury i sprawiają, że każdy kęs jest jak mini-deser.To śniadanie nie tylko wygląda jak mały słoiczek szczęścia, ale też świetnie smakowo „budzi” dzień. Idealne, kiedy chcesz zjeść coś szybkiego, a jednocześnie wyjątkowego.
Z podanych składników uzyskamy 2 porcje owsianki w słoiczkach 200 ml.


Składniki na nocna owsianka Lotus:

(warstwa 1):

  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka białych nasion chia
  • 100 ml mleka

Polewa (warstwa 2):

  • 4 łyżeczki kremu Lotus


Warstwa jogurtowa (warstwa 3):

  • 150 g skyru waniliowego
  • 2 łyżeczki kremu Lotus


Dodatkowo:

  • 2 ciasteczka Lotus

 

Jak przygotować nocną owsiankę Lotus?

Wszystkie składniki pierwszej warstwy dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia wyjąć mieszankę i rozłożyć do dwóch małych słoiczków. 4 łyżeczki kremu Lotus lekko podgrzać, żeby miał bardziej lejącą konsystencję. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej (przez ok. 10-15 sek.) lub w kąpieli wodnej. Wyłożyć równomiernie na warstwę owsianki.Skyr waniliowy połączyć z dwiema łyżeczkami kremu Lotus i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na krem Lotus i wyrównać powierzchnię.Wierzch owsianki udekorować ciasteczkami Lotus.


Drukuj przepis

Kategorie przepisów