Niemieckie, czekoladowe babeczki
Dlaczego niemieckie ? Nie wiem. Przepis znalazłam u Iny Garten a że wyglądały niesamowicie apetycznie to spróbowałam je zrobić. Mięciutkie, delikatne ciasto, mocno czekoladowe pyszne same w sobie. A na wierzchu, budyniowy krem z kokosem, chrupiącymi orzechami, migdałami. Wyśmienite :)
Składniki na 24 średniej wielkości babeczki:
- 170g masła
- 150g cukru
- 120g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml maślanki
- 125 ml kwaśniej śmietany
- 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
- 295g mąki
- 41g kakao do wypieków (powinno być jeszcze raz tyle, ale nie miałam)
- 1 1/2 sody
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miseczki wsyp mąkę, kakao, sodę i sól, wymieszaj. Do osobnego naczynia wlej maślankę, śmietanę i kawę również wymieszaj.
Do misy elektrycznego miksera wrzuć masło, cukier i cukier brązowy. Ucieraj na średnich obrotach przez około 5 minut aż masa będzie puszysta.
Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj wanilię. Cały czas ucierając dodawaj do masy na przemiennie mieszankę suchych i mokrych składników tak po jednej trzeciej.
Ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 2/3 wysokości.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15- 20 minut aż ładnie wyrosną.
W międzyczasie przygotuj krem.
Składniki na krem:
- 170g masła
- 410g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 230g jasno - brązowego cukru (użyłam ciemnego stąd mój krem ma karmelowy kolor)
- 4 duże żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 135g wiórków kokosowych
- 100g prażonych płatków migdałowych
- 50g posiekanych pekanów
- 1/4 łyżeczki soli
Masło wrzuć do garnuszka i rozpuść na wolnym ogniu. Wmieszaj mleko, cukier, żółtka i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gotuj przez około 15 minut aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i dodaj wanilię oraz esencję migdałową wymieszaj. Następnie dodaj wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pekany i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia na około godzinę.
Smacznego :) Wydrukuj przepis