NIEMIECKIE BUŁECZKI (Brötchen)

NIEMIECKIE BUŁECZKI (Brötchen)

Zdjęcie - NIEMIECKIE BUŁECZKI (Brötchen) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czy pisałam już , że mam "szczęście" do mało precyzyjnych przepisów ? Ktoś inny na moim miejscu pewnie od razu taki przepis by pominął , ale nie ja. Zawsze jest coś , co sprawia , że dana receptura wydaje mi się interesująca i choć nie wszystko mi się w niej zgadza , to próbuję i kombinuję - do skutku albo do znudzenia ;-) To jednak bardziej teraz dotyczy historii pewnego chleba , ale o tym napiszę innym razem , bo ciągle go rozpracowuję.
Jeśli zaś chodzi o same bułeczki , to było moje pierwsze podejście i właściwie jedyny problem jaki się pojawił , to ilość wody (w oryginale jest tylko 35 ml - to zapewne "błąd w druku"). Poniżej podałam w przybliżeniu 135-235 ml , bo sama użyłam tak ok. 170 ml , ale moje ciasto mogło by być nawet trochę rzadsze (na początku założyłam , że chodzi o 135 ml). Ogólnie z tymi bułeczkami nie ma zbyt wiele pracy , tylko , że ciasto dość długo wyrasta i trzeba je w międzyczasie 2 razy odgazować. Za to efekt końcowy nie powinien Was rozczarować. Dzięki temu , że przed pieczeniem bułeczki smaruje się białkiem (z dodatkiem mleka) są one wyjątkowo chrupiące , a jednocześnie mięciutkie w środku. Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki:
- 280 g mąki
- 30 g mleka w proszku*
- 135-235 ml ciepłej wody
- 3 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Do posmarowania:
- 1 białko
- 2 łyżki mleka

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem , wlać do mąki i zostawić na 10 minut. Dodać mleko w proszku i wymieszać (jeśli ciasto jest za gęste , dolać wody). Następnie wsypać sól i wyrabiać , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski , przykryć folią i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 45 minut. Lekko odgazować , boki założyć do środka formując kulę i włożyć do miski na kolejne 45 minut. Ponownie odgazować , złożyć i zostawić do wyrośnięcia (tym razem na trochę dłużej , jeśli potrzeba), aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 kawałków (w oryginale 12 , ale to chyba na bardzo malutkie bułeczki) i uformować owalne kształty. Układać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut (do podwojenia objętości).
Białko lekko ubić z mlekiem , posmarować bułeczki , na wierzchu każdej z nich naciąć nożyczkami krzyżyk. Piec w temp. 220 st.C. przez około 18 minut (na złoto-brązowo). Studzić na kratce kuchennej.

* Gdybym nie miała mleka w proszku , zamieniłabym wodę na mleko płynne.

Zdjęcie - NIEMIECKIE BUŁECZKI (Brötchen) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów